Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

United Economy

Acht vragen over circulair geld

Wist u dat Triodos Bank haar koffie van leverancier Peeze niet meer in euro’s betaalt maar in Uniteds? Dit is de eigen munt van United Economy met dezelfde waarde als de euro. Uniteds worden besteed bij duurzame ondernemers die aangesloten zijn bij het netwerk van United Economy. We noemen dit een vorm van circulair geld. Wat is dat precies? En waarom doen we dit?

  1. Wat is anders aan deze nieuwe vorm van geld?
  2. Wat is United Economy?
  3. Waarom doen ondernemers mee aan United Economy?
  4. Waarom doet Triodos Bank mee?
  5. Hoeveel van dit soort netwerken met eigen ‘geld‘ zijn er op de wereld en wat is het doel van deze netwerken?
  6. Wat is een ander voorbeeld van een eigen geld community?

1. Wat is circulair geld?

Circulair geld blijft binnen een bepaald netwerk. Zo zijn er steeds meer voorbeelden van munten die de lokale economie stimuleren. Het geld blijft dan binnen het gebied waar deze munt geldig is. Bij de United is er geen gebied afgesproken, maar een doel. United Economy is namelijk een netwerk van duurzame ondernemers. Uniteds die binnen dit netwerk blijven, worden altijd duurzaam besteed. Triodos Bank betaalt haar koffie bijvoorbeeld in Uniteds aan Peeze. Deze duurzame koffieleverancier kan op haar beurt weer brood kopen in Uniteds van biologische bakkerij Driekant, een klant van Triodos.

2. Wat is de United?

De United is een nieuwe vorm van geld en heeft dezelfde waarde als de euro. De United is circulair. Het geld blijft in het netwerk en kan bij elke besteding weer opnieuw waarde creëren.

3. Wat is anders aan deze nieuwe vorm van geld?

Naast dat ondernemers elkaar met de United kunnen betalen, kunnen ze ook onderling Uniteds lenen, zonder rente. Dit gaat op een andere manier dan bij een bank. Het netwerk van ondernemers spreekt namelijk onderlinge bestedingsruimte met elkaar af. Dit is te vergelijken met een onderling leverancierskrediet tussen twee ondernemers. Het verschil is dat met de United deze bestedingsruimte binnen het hele netwerk van United Economy te gebruiken is.

Ondernemers binnen United Economy kunnen zo dus minder kosten maken doordat ze gebruik maken van bestedingsruimte die ze kunnen krijgen van het netwerk (een renteloos krediet) en minimale betaaltermijnen. Doordat de ondernemers samen zelf het circulaire geld laten ontstaan, hebben zij samen de beschikking over aanvullende liquiditeit waar ze geen euro's voor nodig hebben.

4. Wat is United Economy?

Dit is een netwerk van ondernemers in Nederland die samen bouwen aan een eerlijke, sociale en groene economie. Dit doen ze met hun eigen geld: de United. Er zijn nu ongeveer 30 actieve bedrijven die meedoen.
United Economy is een coöperatie die over de spelregels van de United gaat. Zij doet mee aan het Circuit Nederland, een samenwerkingsverband tussen verschillende netwerken van circulair geld.

5. Waarom doen ondernemers mee aan United Economy?

Ondernemers ervaren het als interessant en waardevol om zelf te bouwen aan een nieuwe economie, met eigen spelregels. Ze willen zaken met elkaar doen op basis van vertrouwen en transparantie en samen bouwen aan nieuwe spelregels. Ook zien ondernemers voordelen om kennis en ervaring met elkaar te delen op het gebied van duurzaamheid en zijn zij minder afhankelijk van banken voor kredietverlening (bijvoorbeeld in economische slechtere tijden). De kosten voor de bestedingsruimte zijn lager dan bij kredieten door het ontbreken van rente. Wel betalen ondernemers voor administratiekosten en een risicopremie.

6. Waarom doet Triodos Bank mee?

Triodos Bank zoekt bewust naar nieuwe manieren om haar missie waar te maken: geld laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Al vanaf de oprichting wenst Triodos Bank het financiële systeem te helpen veranderen.

In juni 2016 heeft Triodos Bank LEAF Lab (Lokale Economie Alternatieve Financiering) opgericht. LEAF Lab onderzoekt en verkent nieuwe maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen die belangrijk zijn voor Triodos in de toekomst. Samen met ondernemers kan Triodos Bank –in deze pilot- nu onderzoeken, verkennen en experimenteren hoe een andere economie er uit kan zien. In deze pilot zet Triodos Bank haar kennis over geld, geldsystemen en kredieten in. Triodos Bank neemt deel aan het netwerk van United Economy.

7. Hoeveel van dit soort netwerken met eigen ‘ geld ‘ zijn er op de wereld en wat is het doel van deze netwerken?

Er zijn ongeveer 5.000 netwerken verspreid over de hele wereld die actief zijn met ander geld. Doel van dit alternatieve geld is richting of sturing te geven aan maatschappelijke, ecologische en economische ontwikkeling.

8. Wat is een ander voorbeeld van een eigen geld community?

De Sardex is een bedrijvennetwerk, gestart op Sardinië in Italië en sinds 2009 actief met eigen geld. Sardex is opgezet om de lokale economie te ondersteunen en vraagstukken als bijvoorbeeld jeugdwerkeloosheid te helpen oplossen. Er doen zo’n 3.500 ondernemers op Sardinië mee en er gaat bijna SRD 80 miljoen (1 SRD = 1 EUR) omzet tussen bedrijven om (cijfers 2016). Sardex is nu bezig om haar aanpak ook in 11 andere regio’s in Italië op te zetten onder andere Lombardije. In totaal doen er nu in heel Italië meer dan 8.000 bedrijven mee verspreid over verschillende netwerken en regio’s.

Triodos Bank LEAF Lab

Heeft u interesse in United Economy? Neem dan contact op met Sven Duyx van Triodos Bank LEAF Lab.

Meer informatie op www.unitedeconomy.nl

Biologische Bakkerij de Driekant

Bakkerij Driekant
Driekant is een bakkerij, een café, een winkel én een opleidingscentrum. Het ambachtscentrum in Zutphen combineert commerciële activiteiten met praktijkopleidingen voor mensen die (nog) geen aansluiting vinden bij de reguliere arbeidsmarkt.

De bakkerij sloot zich aan bij United Economy om de maatschappij van onderaf te veranderen. De kosten voor de rekening bij Triodos Bank worden al in Uniteds afgerekend.


Lees het artikel over de Driekant op de Kleur van Geld

Duurzame koffie van Peeze

Peeze koffie
Alle koffie bij Triodos Bank komt van het duurzame koffiemerk Peeze. Zij doen mee aan United Economy omdat ze zien dat het huidige geldsysteem nooit een echt duurzame koers gaat varen. Directeur Timo Terpstra: "Je ziet overal om je heen dat de economie kraakt en gevangen zit in zijn eigen systeem, met als gevolg een constante druk op groei, rendement en geld. En dat terwijl heel veel ondernemers omzet en groei helemaal niet het allerbelangrijkste vinden."


Lees verder op de website van United Economy