Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank benoemd tot lid van Club van Rome

08-07-2010 |

  Peter Blom  De Club van Rome heeft directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank benoemd tot lid. Blom is hiertoe uitgenodigd vanwege zijn buitengewone prestaties op het gebied van duurzaam bankieren en het vernieuwen van het bankwezen. Naast Wouter van Dieren is Blom de tweede Nederlander die op dit moment lid is van de Club van Rome. Hare Majesteit Koningin Beatrix en oud-premier Ruud Lubbers zijn erelid.
Volgens secretaris-generaal Ian Johnson van de Club van Rome heeft Blom met de door hem in drie decennia opgebouwde succesvolle duurzame bank bewezen dat een andere benadering van bankieren mogelijk is – in een tijd waarin onze financiële toekomst meer dan ooit nieuwe impulsen nodig heeft. Johnson: “Blom’s werk als pionier in duurzaam bankieren, groene investeringen en microfinanciering is internationaal erkend. Zijn ervaring betekent een waardevolle bijdrage aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de Club van Rome op een cruciaal moment in de geschiedenis.”

Voor Peter Blom was het baanbrekende rapport The Limits to Growth (Grenzen aan de groei, 1972) van de Club van Rome een belangrijke inspiratiebron, toen hij zich als student de volle omvang van de milieuproblematiek begon te realiseren. Blom: “Ik zal dan ook graag mijn bijdrage leveren aan het werk van deze Club, en wil me daarbij in het bijzonder richten op de rol die de financiële wereld kan spelen in het realiseren van de noodzakelijke veranderingen.” Volgens Blom hebben de financiële crisis, het armoedevraagstuk en de klimaatcrisis veel gemeen: “We moeten af van een economie met een eenzijdige focus op het maximaliseren van winst en werken aan nieuwe economische modellen waarbij we streven naar maximale duurzaamheid. Als Triodos Bank hebben we laten zien dat dergelijke modellen te realiseren zijn en ook echt werken.”

De Club van Rome is een non-governmental organisation (NGO) zonder winstoogmerk, die mensen samenbrengt die ervan overtuigd zijn dat de toekomst van de mensheid niet vast staat en dat iedere mens kan bijdragen aan het verbeteren van onze samenleving. Wetenschappers, economen, zakenmensen, internationale hoge ambtenaren en (voormalig) staatshoofden van alle vijf continenten bundelen hun kennis en ervaring uit een grote verscheidenheid aan achtergronden om tot een dieper inzicht en begrip te komen van de wereldproblematiek. Tegen de achtergrond van de financiële crisis is er nieuwe en grote internationale belangstelling voor de activiteiten en inzichten van de Club. Het maximum aantal leden is 100.

Peter Blom

Peter Blom (Leiden, 1956), studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij was betrokken bij de oprichting van Triodos Bank in 1980 en bekleedde verschillende functies binnen de bank: hij begon als senior account manager zakelijke kredietverlening, was sinds 1989 directeur en is sinds 1997 directievoorzitter (CEO). Blom is daarnaast voorzitter en medeoprichter van de Global Alliance for Banking on Values en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken.
In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan duurzaam bankieren.

De Club van Rome

De Club van Rome werd in 1968 opgericht door de Italiaan Aurelio Peccei en de Schotse wetenschapper Alexander King. De Club werd wereldberoemd met de publicatie van Limits to Growth. In dit rapport worden verschillende toekomstscenario’s tegen elkaar afgezet. Dit leidde tot de vraag: Kan materiële consumptie, afval en vervuiling exponentieel blijven groeien op een eindige planeet? Deze problematiek staat momenteel weer volop in de belangstelling. Sinds de oprichting heeft de Club zijn unieke ledennetwerk opgebouwd en drieëndertig Nationale Associaties over de hele wereld gevestigd. Voor meer informatie: kijk op www.clubofrome.org

Triodos Bank

Triodos Bank NV, opgericht in 1980, is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren. Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu en cultureel gebied daartoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

Triodos Bank stond aan de wieg van de fiscale stimuleringsregelingen voor groene, sociaal-ethische en culturele projecten. Triodos Bank lanceerde het eerste groenfonds en cultuurfonds van Nederland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.

Triodos Bank heeft 250.000 klanten en ruim 5 miljard euro toevertrouwd vermogen. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland.

Triodos Bank is in 2009 door de Financial Times uitgeroepen tot de duurzaamste bank ter wereld.