Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Begrotingsakkoord 2013 aanleiding tot tijdelijk opschorten handel in aandelen Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds

28-05-2012 | Triodos Investment Management heeft de inkoop en uitgifte van aandelen Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds tijdelijk opgeschort tot vrijdag 1 juni a.s. Aanleiding voor dit besluit zijn de plannen zoals verwoord in het begrotingsakkoord 2013 dat de minister van Financiën vrijdag 25 mei jl. naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In dit akkoord wordt aangekondigd dat de afbouw van de fiscale stimulans voor groen beleggen wordt gestopt op het niveau van 2012 (maximaal 1,9%). De fiscale stimulans voor cultureel en sociaal-ethisch beleggen wordt echter met ingang van 1 januari 2013 afgeschaft.

De bekendmaking van bovengenoemde plannen heeft een direct effect op de koersen van beide fondsen. Deze koersen dienen daarom te worden herberekend. Dit neemt enkele dagen in beslag. De directie van beide fondsen verwacht op vrijdag 1 juni a.s. een nieuwe koers te kunnen afgeven, waarna weer orders geplaatst en verwerkt kunnen worden. 

Particuliere beleggers in Triodos Groenfonds NV en Triodos Cultuurfonds NV hebben over 2012 een fiscaal voordeel tot 1,9% boven op het directe rendement (een heffingskorting van 0,7% en een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing van 1,2%). Het kabinet Rutte was van plan het fiscaal voordeel stapsgewijs te verlagen tot 1,2% in 2014.

Over Triodos Investment Management 

Triodos Investment Management BV is specialist in het ontwikkelen en beheren van duurzame beleggingsfondsen en voorloper op het gebied van ‘impact investing’. Triodos Investment Management voert de directie over 20 beleggingsfondsen die elk in een ander duurzaamheidsthema investeren en/of verschillende rendement-risico profielen kennen. De fondsen richten zich op investeringen in duurzame energie, duurzaam vastgoed, cultuur, biologische landbouw, microfinanciering in ontwikkelingslanden en beleggen in beursgenoteerde bedrijven volgens strikte duurzaamheidscriteria (SRI). De gezamenlijke Triodos beleggingsfondsen hebben een beheerd vermogen van EUR 2,1 miljard (per 31 december 2011).