Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

BNP Paribas Groen Fonds gaat op in Triodos Groenfonds

24-04-2013 | BNP Paribas Groen Fonds en Triodos Groenfonds maken bekend dat zij voornemens zijn de activa van BNP Paribas Groen Fonds onder te brengen in Triodos Groenfonds. Dit doen zij tegen uitgifte van aandelen Triodos Groenfonds aan BNP Paribas Groen Fonds. BNP Paribas Groen Fonds zal na de transactie worden opgeheven, waarbij de aandeelhouders van BNP Paribas Groen Fonds als liquidatieuitkering aandelen Triodos Groenfonds zullen ontvangen. Deze transactie zal naar verwachting geëffectueerd worden op 31 mei 2013.

Duurzaam leven en ondernemen zijn in de loop der jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de wereld. Milieuvriendelijke projecten worden daardoor omvangrijker en complexer wat specialistische kennis op dit gebied essentieel maakt. Wereldwijd maatschappelijk verantwoord ondernemen is één van de prioriteiten in de bedrijfsvoering van BNP Paribas Investment Partners, de vermogensbeheerder van BNP Paribas Groen Fonds. De Nederlandse markt voor groenfinanciering is echter dermate lokaal gedreven en ontwikkelt zich dusdanig specialistisch, dat dit optimaal beheer van BNP Paribas Groen Fonds door BNP Paribas Investment Partners niet ten goede komt. Uiteindelijk heeft dit BNP Paribas Investment Partners doen besluiten om op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden voor het fonds.

“Het aanbieden van wereldwijde beleggingsoplossingen die het milieu positief ondersteunen staat hoog in het vaandel bij BNP Paribas Investment Partners en daar zullen wij in Nederland mee doorgaan middels ons wereldwijde Socially Responsible Investment (SRI) aanbod. Nederlandse groenprojecten behoren echter niet tot onze core business. Het opgaan van BNP Paribas Groen Fonds in Triodos Groenfonds is voor de aandeelhouders van BNP Paribas Groen Fonds daarom een passende oplossing: de aandeelhouders zijn ervan verzekerd dat het fonds beheerd wordt door de specialist in Nederland in het ontwikkelen en beheren van duurzame beleggingsfondsen.Wij dragen de Nederlandse markt van groenprojecten een warm hart toe en hebben er alle vertrouwen in dat het beheer van de activa van BNP Paribas Groen Fonds bij Triodos Investment Management in goede handen is”, aldus Bart Vemer, Regional Head of Distribution Benelux bij BNP Paribas Investment Partners.

Voor Triodos Groenfonds vormt het overnemen van de activa van BNP Paribas Groen Fonds een mooie aanvulling op de huidige portefeuille. Per ultimo maart 2013 bedroeg het fondsvermogen van Triodos Groenfonds EUR 469 miljoen en dat van BNP Paribas Groen Fonds EUR 175 miljoen.

Itske Lulof, fondsmanager Triodos Groenfonds: “Het karakter van de activa van BNP Paribas Groen Fonds, namelijk groenleningen voor duurzaam bouwen, duurzame energie en natuur, past zeer goed bij Triodos Groenfonds. Door het overnemen van deze activa groeit de portefeuille van Triodos Groenfonds aanzienlijk, met als gevolg dat we met onze beleggingen nog meer impact kunnen realiseren ten aanzien van het vergroenen van Nederland. Door de grotere omvang van het fonds kunnen we bovendien in omvangrijkere projecten investeren. We hebben de ambitie een leidende rol te vervullen in de markt van groenprojecten. Het overnemen van de activa van BNP Paribas Groen Fonds levert ons inziens een positieve bijdrage aan de positie die Triodos Groenfonds inneemt in de markt.”

Over Triodos Groenfonds

Triodos Groenfonds is in 1990 door Triodos Bank opgericht als Biogrond Beleggingsfonds. In juli 1998 is het fonds samengevoegd met de andere groene fondsen van Triodos Bank tot Triodos Groenfonds. Het fonds is het oudste groene beleggingsfonds van Nederland en wordt beheerd door Triodos Investment Management, 100% dochter van Triodos Bank. Ook Triodos Groenfonds heeft de officiële status van groene beleggingsinstelling, waardoor particuliere beleggers in aanmerking kunnen komen voor een fiscaal voordeel van maximaal 1,9%. Het fonds belegt voor minimaal 70% in door de overheid erkende groene projecten die duurzame ontwikkeling bevorderen. De belangrijkste sectoren waarin het fonds belegt zijn duurzame energie, biologische landbouw, natuur- en landschapsontwikkeling en duurzaam bouwen. Triodos Groenfonds biedt beleggers de mogelijkheid om bewust met hun geld om te gaan en rechtstreeks bij te dragen aan een duurzamer en groener Nederland.

Over BNP Paribas Groen Fonds

BNP Paribas Groen Fonds is de opvolger van ABN AMRO Groen Fonds dat in november 1995 is opgericht. Het fonds heeft als doel de duurzame ontwikkeling in Nederland te ondersteunen. BNP Paribas Groen Fonds, dat in de afgelopen jaren vele duurzame projecten heeft gefinancierd en dat door BNP Paribas Investment Partners wordt beheerd, heeft een relatief lange historie en een solide track record opgebouwd wat beleggingsresultaat betreft. Het fonds heeft de officiële status van groene beleggingsinstelling, waardoor particuliere beleggers in aanmerking kunnen komen voor een fiscaal voordeel van maximaal 1,9%. Voor tenminste 70% wordt direct of indirect belegd in door de overheid erkende groenprojecten die het milieu positief ondersteunen, zoals wind- en zonne-energie, bosbouw, natuurontwikkeling en duurzame woningbouw.

Over Triodos Investment Management

Triodos Investment Management is specialist in het ontwikkelen en beheren van duurzame beleggingsfondsen. Triodos Investment Management voert de directie over 19 beleggingsfondsen die elk in een ander duurzaamheidsthema investeren en/of verschillende rendement-risico profielen kennen. De fondsen richten zich op investeringen in duurzame energie, duurzaam vastgoed, cultuur, biologische landbouw, microfinanciering in ontwikkelingslanden en beleggen in beursgenoteerde bedrijven volgens strikte duurzaamheidscriteria (SRI funds). De gezamenlijke Triodos beleggingsfondsen hebben ultimo december 2012 een beheerd vermogen van EUR 2,2 miljard.

Over BNP Paribas Investment Partners

BNP Paribas Investment Partners is de specifieke vermogensbeheerdivisie van BNP Paribas Groep. BNP Paribas Investment Partners biedt het volledig scala van vermogensbeheerdiensten voor institutionele en particuliere klanten wereldwijd. Als een toonaangevende vermogensbeheerder hecht BNP Paribas Investment Partners veel waarde aan verantwoord beleggen. Daarnaast staat het concept van partnerschap centraal in onze manier van werken. Dit komt zowel tot uiting in onze opstelling als een ‘bedrijvenfamilie’ als in onze relaties met klanten. Meer dan 800 beleggingsspecialisten werken samen in ons netwerk van circa 60 beleggingscentra die elk gespecialiseerd zijn in een specifieke beleggingsklasse of productcategorie. Met een totaal vermogen onder beheer van 503 miljard EUR is BNP Paribas Investment Partners de zesde grootste vermogensbeheerder in Europa*.
* Bron: BNP Paribas Investment Partners per 31 december 2012.

Contact

Welkom bij Triodos Bank

team-klantcontent-2015
Op werkdagen zijn wij direct te bereiken van 8.00 tot 18.00 uur. Kijk bij veelgestelde vragen om zelf het antwoord vinden op de meeste vragen. Of stuur een e-mail naar info@triodos.nl (particulier) of zakelijk@triodos.nl (zakelijk). Wij streven ernaar om e-mails binnen 4 werkdagen te beantwoorden.

Deze Youtube video kunt u nog niet bekijken.Accepteer eerst cookies om dit mogelijk te maken.Accepteer cookies

Triodos Groenfonds

Investeer in biologische landbouw en duurzame energie. Gemiddeld 1,8% rendement per jaar over de laatste 5 jaar (per 31-08-2018 en excl. fiscaal voordeel tot 2,32%). Risico: Klein