Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Dossier over voedselspeculatie

Massale speculatie met grondstoffen voor voedsel heeft desastreuze gevolgen

Voedselprijzen stijgen wereldwijd explosief. Met desastreuze gevolgen voor mensen in ontwikkelingslanden, omdat zij vaak het overgrote deel van hun huishoudbudget besteden aan voedsel. Massale speculatie door grote beleggers zoals banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders speelt een belangrijke rol in deze prijsstijgingen. Deze grote speculatieve beleggers horen niet thuis op de goederentermijnmarkten, betoogt Triodos Bank. De bank heeft deze visie in verschillende media naar voren gebracht.

Toestroom speculatief kapitaal op grondstoffenmarkten ontwrichtend voor landbouw- en voedingsketens

‘Grote institutionele beleggers bewegen zich met steeds meer miljarden op de goederentermijnmarkt. Grillige prijsvorming van grondstoffen als graan, rijst, maïs of soja is het gevolg. Met soms desastreuze gevolgen voor de armste wereldburgers. Dat moet stoppen.’, aldus Koert Jansen, fondsmanager Triodos Sustainable Trade Fund in de Internationale Spectator. 

Artikel in de Internationale Spectator , juli 2013

De PDF van dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit de Internationale Spectator, Clingendael Magazine voor Internationale Betrekkingen, uitgegeven door de Koninklijke Van Gorcum, te Assen namens het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ te Den Haag.

Speculeren met voedselprijzen, mag dat?

Artikel in NRC Next , 5 december 2011.

Ze gokken met ons dagelijks voedsel

Artikel in De Pers van 24 oktober 2011.

Speculatie door financiële instellingen drijft wereldvoedselprijzen op

Dat zegt Olivier De Schutter , VN-voedselrapporteur in De Kleur van Geld (editie no. 116, 24 september 2011). Hoge voedselprijzen zijn dramatisch voor mensen in ontwikkelingslanden. De Schutter pleit voor ecologische landbouw.

Speculatie verstoort voedselmarkt

In het artikel uit De Volkskrant, (15 januari 2011) Speculatie verstoort Voedselmarkt waarin Koert Jansen van Triodos Bank aangeeft aan dat institutionele beleggers zich ervan bewust moeten zijn welke invloed ze hebben op de voedselmarkt.

'Beleggers horen niet thuis op de goederentermijnmarkt'

Dit stelt Albert van Zadelhoff, directeur Private Banking 'Beleggers. Lees het volledige artikel in Beter Beheerd, winter 2010/2011, nummer 18 .

Uitzending Nieuwsuur over voedselspeculatie

In Nieuwsuur op 8 december 2010 werd aandacht besteedt aan speculeren met voedsel. Een van de geïnterviewden is Marilou van Golstein Brouwers, directeur Triodos Investment Management. Bekijk deze uitzending .

Massale speculatie heeft desastreuze gevolgen

Massale speculatie heeft desastreuze gevolgen voor boeren en consumenten in ontwikkelingslanden, betoogt Koert Jansen, fondsmanager van Triodos Sustainable Trade Fund, in het Reformatorisch Dagblad (5 november 2010). Lees het volledige artikel .

In een interview met het dagblad Trouw (23 oktober 2010) geven Marilou van Golstein Brouwers en Koert Jansen van  Triodos Bank aan dat op de grondstoffenmarkt sprake is van een bubble die ontstaat door een te grote toestroom van speculatief geld. Koert Jansen refereert aan de uitkomsten van een onderzoek dat de Universiteit van Utrecht deed in opdracht van Triodos Bank naar de prijsontwikkeling op de koffiemarkt in de afgelopen twintig jaar. De conclusie van dit onderzoek is dat sinds 2004 speculatie in toenemende mate de prijs van koffie bepaalt. Bekijk het volledige onderzoek 'Speculators invading the commodity markets: a case study of coffee' (Engels, PDF 647 Kb) .