Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank is een onafhankelijke bank

23-04-2015 |

In het NOS-Achtuurjournaal van woensdag 22 april is in een item over overstappen de suggestie gewekt dat Triodos Bank niet geheel onafhankelijk zou zijn. Dit is feitelijk onjuist en misleidend. Triodos Bank is sinds de oprichting in 1980 een onafhankelijke bank.

Om het bijzondere karakter en de missie van onze bank te waarborgen hebben we geen aandeelhouders maar certificaathouders.  Zij hebben geen stemrecht in Triodos Bank. Dat recht wordt namens de certificaathouders uitgeoefend door Stichting Administratiekantoor Aandelen Triodos Bank , die de missie en ideële doelstellingen van de bank bewaakt.

Er zijn bij elkaar meer dan 31.000 certificaathouders. De meesten van hen zijn particulieren. Ook is er een aantal institutionele certificaathouders met een belang van 3% of meer. Een overzicht van de verdeling van certificaten is hier te vinden.  

Onafhankelijk

Certificaathouders kunnen nooit meer dan 10% van alle uitgegeven certificaten in handen hebben. Ook zijn de certificaten niet aan de beurs genoteerd. Zelfs als de Rabobank (waarvan het NOS-Journaal stelt dat onze bank voor een klein deel ‘in handen’ zou zijn) gewone aandelen Triodos Bank in bezit zou hebben, dan nog zou dit niet de suggestieve vraag legitimeren ‘hoe onafhankelijk wij eigenlijk zijn’.

Dan zou er sprake moeten zijn van een meerderheidsbelang van minimaal 50,1% en stemrecht. Maar de mogelijkheid van een dergelijk groot belang is door onze bijzondere rechtsvorm nu juist expliciet uitgesloten. Dit wist de NOS, omdat zij kort voor de uitzending navraag bij ons hierover hebben gedaan. Wij hebben de NOS gevraagd de foutieve berichtgeving te rectificeren.

> Op ons blog De Kleur van Geld lees je meer over Triodos Bank

Recente artikelen op dekleurvangeld.nl

De enige donut die gezond voor je is

Lees meer ›

Energieneutraal bouwen in 6 stappen

Lees meer ›

‘Bruine’ opslag is beter dan ‘groene’ korting

Lees meer ›

Deze Braziliaanse presidentskandidate heeft een groene agenda

Lees meer ›

Hoe Bart en Chantal een energieneutraal huis bouwden

Lees meer ›