Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Financiële instellingen in Nederland omarmen Sustainable Development Goals

06-12-2016 | Vorig jaar hebben de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor 2030 vastgesteld. Het gaat om 17 zeer ambitieuze doelstellingen op het gebied van o.a. klimaat, armoede, gezondheidszorg en onderwijs. Om deze SDG’s voor 2030 te kunnen realiseren, is er jaarlijks 5.000-7.000 miljard dollar aan investeringen nodig. Zonder kapitaal van institutionele en private beleggers is dit niet mogelijk.

sdg-poster

Morgen zullen 18 Nederlandse financiële instellingen, met een collectief beheerd vermogen van 2.800 miljard euro, de regering en de Nederlandse Bank (DNB) uitnodigen om samen met de instellingen de SDG’s te ondersteunen. Het is wereldwijd voor het eerst dat nationale pensioenfondsen, verzekeraars en banken samenkomen rondom een gezamenlijke SDG Investeringsagenda (SDGI).

De instellingen die het initiatief ondertekenden presenteren de agenda voor verdere samenwerking en gezamenlijk acties aan Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De presentatie vindt morgen plaats tijdens de conferentie van de Global Impact Investing Network (GIIN), waar 700 institutionele en andere professionele beleggers aanwezig zullen zijn.

Aandeelhoudersbelang

Het consortium van ondertekenende instellingen heeft als uitgangspunt dat het niet alleen van maatschappelijk belang, maar ook in het belang van hun aandeelhouders en zakelijke relaties is om de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd mee te laten wegen in hun bedrijfsvoering en bij investeringen. In het rapport ‘Building Highways to SDG Investing’ formuleren de instellingen een aantal speerpunten om SDG investeringen in het binnen- en buitenland te maximaliseren.  

Opschalen

Het rapport is het resultaat van een brede consultatie van zes maanden met ruim 70 medefinanciers, overheidsvertegenwoordigers en deskundigen uit de praktijk. In het rapport staan concrete voorstellen die erop gericht zijn investeringen in de SDG’s te versnellen en op te schalen. In december zullen verdere besprekingen plaatsvinden, waaronder een bijeenkomst met de financiële sector op 14 december bij DNB. 

De instellingen die het initiatief hebben ondertekend kijken ernaar uit om zich in de komende jaren gezamenlijk in te zetten voor investeringen in de SDG’s. Iets waar we bij Triodos al lange tijd actief mee zijn en waar we ook in de toekomst aan bij zullen blijven dragen.

Veelbelovend

Marilou van Golstein Brouwer, Directievoorzitter van Triodos Investment Management: “We zien een duidelijke vraag in de Nederlandse markt, onder andere van retail beleggers, voor SDG-investeringsmogelijkheden zoals impact investing. Hoewel de toenemende vraag onmiskenbaar is, zijn er nog altijd diverse uitdagingen om beleggen met impact de standaard in retail beleggen te maken. Tegelijkertijd zijn we er van overtuigd dat de betrokkenheid van het bredere publiek in impact investeren een van de meest veelbelovende ontwikkelingen van deze tijd is. Om die reden is het van belang dat impact investing breed toegankelijk wordt en het voor iedere belegger mogelijk is om te investeren in duurzame ondernemers en projecten die actief bijdragen aan het realiseren van de UN Sustainable Development Goals.”

Triodos Investment Management heeft recent een artikel gepubliceerd over de link die we zien tussen de SDG’s en impact investeren.

Bekijk het rapport ‘Building Highways to SDG Investing’

Welkom bij Triodos Bank

team-klantcontent-2015
De mensen van Triodos Bank helpen u graag van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.

Waarom de duurzame doelen van ons allemaal zijn

sdg-hugo