Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Sustainable Finance Lab

Hebben pensioenfondsen voldoende oog voor duurzaam beleggen?

22-05-2012 | Het beheerde vermogen van pensioenfondsen was nog nooit zo groot. Toch is de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen te laag. Zullen de pensioenfondsen in staat zijn om het rendement te realiseren dat nodig is? Tegelijkertijd zijn er grote investeringen nodig om Nederland te verduurzamen, bijvoorbeeld in duurzame energieopwekking of het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen en kantoren. Een serieuze heroverweging van het strategische lange termijn beleggingsbeleid van pensioenfondsen is dus aan de orde.

Hebben pensioenfondsen en andere institutionele beleggers voldoende oog voor de mogelijkheden van duurzame beleggingen? Wat zijn de voors en tegens om hierin meer te investeren? In hoeverre kunnen of willen pensioenfondsen 'maatschappelijk rendement' in hun afwegingen betrekken? Wat is nodig om meer van dergelijke investeringen mogelijk te maken (regelgeving, publiek-private samenwerking)?

Bekijk het debat van 21 mei in het Academiegebouw van Universiteit Utrecht met Clemens Cool en Klaas van Egmond van UU en Lex Hoogduin (Groene Investerings Maatschappij) en Jaap van Dam (PGGM) over de grote strategische vragen waar de Nederlandse pensioenfondsen voor staan - en hoe die verbonden kunnen worden met de binnenlandse duurzame investeringsbehoeften.

Bekijk de videostream van het Sustainable Finance Lab