Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank maakt zich sterk voor decentrale trend in energieland

17-06-2011 | Vrijdag 17 juni is in Nieuwspoort in Den Haag e-Decentraal opgericht: e-Decentraal staat voor een nieuwe trend in energieland: steeds meer energiegebruikers wekken hun eigen energie op en maken onderling afspraken over levering en afname van energie. Zo zijn al honderden initiatieven ontstaan. Een aantal initiatiefnemers bundelt nu de krachten om initiatieven sneller en sterker van de grond te krijgen en een effectieve spreekbuis naar de pers, politiek en rijksoverheid te zijn.

Triodos Bank is Founding Member van e-Decentraal samen met 13 andere partijen, waaronder Greenchoice, Organisatie voor Duurzame Energie en Alliander.

Lokale partijen , particulieren, bedrijven en instellingen nemen steeds vaker hun energiehuishouding in eigen hand. Het bruist van de ambities en enthousiasme. Een mooi voorbeeld hiervan is het door Triodos Groenfonds gefinancierde bedrijf Duurzame Energie Veenendaal Oost (DEVO). DEVO BV, dat duurzame warmte levert aan een wijk in Veenendaal-Oost. Toch gaat het realiseren van de initiatieven niet altijd even gemakkelijk. Wet- en regelgeving bieden voor de initiatieven geen soelaas omdat deze is ingericht naar het klassieke model van een centrale energievoorziening. Ook de financiering is niet altijd eenvoudig. Met de financiƫle instellingen en de overheid gaat e-Decentraal aan de slag om de financiering te vergemakkelijken en om de wet- en regelgeving aan te pakken. Daarnaast zal e-Decentraal als taak hebben om kennis te delen en bij te dragen aan verdere professionalisering van de initiatieven zodat het levensvatbare ondernemingen worden.

Als financier van decentrale duurzame energie-initiatieven herkent Triodos Bank de eerder genoemde hindernissen. "Het is moeilijk om geld los te krijgen voor kleinschalige of innovatieve duurzame investeringen", zegt fondsmanager Itske Lulof van Triodos Groenfonds. "De meeste banken kunnen niet investeren in dergelijke risicovolle projecten, omdat ze aan strikte regels zijn gebonden. Juist bij dat soort projecten spelen durfinvesteerders een belangrijke rol. Triodos Bank probeert ondernemers te helpen bij het vinden van zulke partijen."

Samen met de andere Founding Members onderschrijft Triodos Bank het belang van decentrale duurzame energie-initiatieven. Zij ziet het als een essentieel onderdeel voor de transitie naar een mondiale duurzame energievoorziening. Door samen te werken, kennis te delen en een gezamenlijke lobby op te zetten, is het mogelijk om daadwerkelijk een stap verder te komen in de verder verduurzaming van onze samenleving.

Kijk voor meer informatie over e-Decentraal op www.e-decentraal.com .