Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

'Fabriek' voor duurzame toekomst geopend

Opening Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht

04-10-2013 | Vrijdag 4 oktober is in het Leerpark van Dordrecht de Duurzaamheidsfabriek geopend. In deze bijzondere broedplaats gaan studenten samen met ondernemers en investeerders werken aan  innovaties van producten en productiemethoden. Triodos Bank is medefinancier van de bouw van de Duurzaamheidsfabriek.

  Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht

Kruisbestuiving

In de fabriek kunnen startende ondernemers, groene investeerders en jonge technisch talenten elkaar ontmoeten. De in het gebouw gevestigde ondernemers huren er hun bedrijfsruimte onder voorwaarde dat zij zelf ook een rol spelen in het onderwijs. De kruisbestuiving tussen bedrijfsleven en onderwijs brengt bedrijven, docenten en studenten samen. De verwachting is dan ook dat de Duurzaamheidsfabriek een impuls zal geven aan de regionale economie.

Ondernemers van de toekomst

Daniël Povel, directeur Zakelijk Relaties van Triodos Bank zegt over de Duurzaamheidsfabriek: "Dit is precies het soort initiatieven dat wij graag financieren.  Veel van waar wij voor staan komt in de Leerfabriek samen: jonge mensen met verschillende achtergronden en opleidingen leren hier hoe je technologie kunt inzetten voor een wereld die duurzamer is."

Voorbeelden binnen handbereik

Ook aan en in het gebouw zelf is goed te zien wat er met duurzame technologie mogelijk is. Een uniek onderdeel is de zogenoemde 4D-gevel. Deze gevel bestaat uit roterende modules waarmee het zonne-energie kan opwekken, fijnstof kan afvangen én reclame maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt een van deze drie functies gekozen.

De kantoorverdieping op de vierde verdieping is volgens het Turntoo-model (bedacht door architect Thomas Rau) ingericht op prestatiebasis. Dit wil zeggen dat de Duurzaamheidsfabriek geen eigenaar van het interieur is, maar afnemer van de prestaties van de verschillende interieur-onderdelen.

Lees meer over de Duurzaamheidsfabriek