Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Duurzaam kinderdagverblijf de Boshoeve opent de deuren

06-02-2013 | Vandaag opende de Boshoeve in Nieuw-Vennep zijn deuren. In deze zogenaamde multifunctionele accommodatie (MFA) is een van de meest duurzame kinderdagverblijven van Nederland gevestigd. Het gebouw is zowel van binnen als van buiten extreem duurzaam gebouwd en wekt zelf energie op. Het wordt gehuurd door verschillende duurzame ondernemers, waaronder een bijzondere kinder- en buitenschoolse opvang.

Alle kinderen zijn er welkom. In de kinderopvang groeien kinderen met en zonder een beperking of chronische ziekte met elkaar op. Om de verschillende kinderen optimaal te kunnen begeleiden zijn er naast gediplomeerde pedagogische medewerkers ook een kinderverpleegkundige en andere pedagogische en medische ondersteuners beschikbaar. Zieke kinderen hebben niet alleen ondersteuning nodig, maar vooral elkaar: juist van er weer bij horen worden ze beter. Ze zijn in immers 'bijzonder gewoon'.

De Boshoeve is gebouwd met alleen maar duurzame materialen. Bij de inrichting is extra aandacht besteed aan het binnenmilieu zoals de verlichting en ventilatie. Het binnenklimaat is daardoor zeer comfortabel en zeer energiezuinig. De tuin is sluit hier op aan. Het ontwerp vormt een verlengstuk van de binnenruimtes. Naast de kinderopvang huren ook een natuurwerkplaats en verschillende maatschappelijk verantwoorde ondernemers een ruimte in de Boshoeve. Samen zetten ze zich in voor kansrijk ontwikkelen van mensen met en zonder beperking en hun omgeving.

Triodos Bank financierde de ontwikkeling van het gebouw, en daarnaast de inventaris van de kinderopvang. In de optiek van de bank is de Boshoeve een schoolvoorbeeld van waarom investeren in duurzaam vastgoed lonend is. Relatiemanager Judith Bastiaans van Triodos Bank: "De initiatiefnemers zijn gestart vanuit persoonlijke drijfveren en maatschappelijke betrokkenheid. Met hun persoonlijke visie hebben ze professionele marktpartijen weten te inspireren en zo bij het project betrokken. Juist deze inhoudelijke verbinding maakt dat de ontwikkeling van de Boshoeve geslaagd is." Investeren in verduurzaming van gebouwen is goed voor het milieu en bespaart energie. Op die manier kan de bank eraan bijdragen dat maatschappelijke organisaties hun doelstellingen bereiken en tegelijkertijd hun exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden.

www.kinderdagverblijfdeboshoeve.nl/