Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Kamer eist toch debat over splitsing van banken

28-03-2012 | Nederlandse banken worden mogelijk toch gesplitst in een nutsbank en een zakenbank. Er tekent zich een Kamermeerderheid af om een commissie in te stellen die de mogelijkheden hiervoor in kaart moet brengen.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën en de Nederlandsche Bank hebben onlangs laten weten een splitsing niet nodig te vinden in de Nederlandse situatie.

Maar in de Kamer blijft de gedachte leven, zeker na een brief van het Sustainable Finance Lab. Het Sustainable Finance Lab is in 2010 door Triodos Bank en de Universiteit Utrecht opgericht met als doel het ontwikkelen van ideeën voor een daadwerkelijke verduurzaming van de financiële sector.

In de brief van het Sustainable Finance Lab wordt gepleit voor het installeren van een werkgroep. De Nederlandse bankensector is volgens deze groep economen nog altijd erg groot in vergelijking met het bruto binnenlands product (5x) en nog altijd kwetsbaar door de afhankelijkheid van de interbancaire geldmarkt voor hun financiering.

Vandaag (woensdag 28 maart) debatteert de Tweede Kamer over het voorstel. Lees het hele artikel op fd.nl en de ingestuurde brief van het Sustainable Finance L ab