Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Is immateriële groei financierbaar?

17-01-2014 | Iedere vorm van groei vraagt een eigen financieringsvorm. Immateriële groei, zoals persoonlijke ontplooiing of culturele ontwikkeling, is prima bancair financierbaar. Mits er een passende financieringsmethodiek voor beschikbaar is. Dat kan van alles zijn. Zo werkt Triodos Bank samen met de stichting Cultuur+Ondernemen. Beide partijen hebben een aantal jaar geleden de Cultuurlening ingericht. Daarbij staat Cultuur+Ondernemen vanuit het Borgstellingsfonds Kunstenaars met een relatief beperkt bedrag garant voor een veel groter bedrag aan Cultuurleningen die Triodos Bank verstrekt aan de culturele sector.

Kytopia is een muzikale broedplaats van orkestleider Colin Benders.

Kytopia

Kytopia is een muzikale broedplaats van orkestleider Colin Benders. Triodos Bank financiert dit project met een garantstellling van Cultuur+Ondernemen .

Als het gaat om de culturele sector, was er in het verleden vaak sprake van een sterke afhankelijkheid van subsidies. Musea, musici, theaters, beeldend kunstenaars en anderen hadden vaak maar één bron van financiering: de overheid. Die afhankelijkheid maakt kwetsbaar. Bovendien geeft het minder stimulans tot inspirerend, cultureel ondernemerschap. Daarom is het goed om te zien dat de afgelopen jaren een kentering plaatsvindt, zowel in de sector als bij banken en investeringsfondsen. Er komt steeds meer variatie in financieringsvormen. Vaak gaat het ook om een combinatie van subsidie en een bancair krediet of een belegging. Zo zijn er musea die ten dele draaien op een  overheidsbijdrage, en die daarnaast ook investeerders aantrekken om commerciële activiteiten te ontplooien.

Bekijk hier onze korte film over Groei:

Deze Youtube video kunt u nog niet bekijken.

Accepteer eerst cookies om dit mogelijk te maken.

Accepteer cookies