Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Financiering grootste zonnedak op de RAI

Jaarlijkse energie voor 140 huishoudens door 1.632 panelen

24-01-2014 | Donderdag 23 januari is het grootste zonnedak van Amsterdam in gebruik genomen bij de RAI. Door symbolisch de stekker aan te sluiten hebben Wethouder Maarten van Poelgeest en RAI-directeur Hans Bakker de zonnepaneleninstallatie officieel in gebruik gesteld.

Maarten van Poelgeest, Wethouder van Klimaat en Milieu (l) en Hans Bakker, directeur RAI (r)

Maarten van Poelgeest, Wethouder van Klimaat en Milieu (l) en Hans Bakker, directeur RAI (r)

Triodos Groenfonds heeft een groot deel van de financiering van dit duurzame energieproject verzorgd. De 1.632 panelen liggen op hal 8 van de Amsterdam RAI en leveren omgerekend jaarlijkse energie voor zo'n 140 huishoudens. De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van ongeveer 150 ton per jaar.

Het project is een samenwerking tussen Amsterdam RAI, Triodos Bank, Deutsche Bank, Rabobank, het Gemeentelijk Investeringsfonds, Nuon en Oskomera Solar Solutions. Gezamenlijk leveren deze partijen een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van de stad Amsterdam.

Maarten van Poelgeest, Wethouder van Klimaat en Milieu: "Ik ben blij dat een groot en beeldbepalend Amsterdams bedrijf als de RAI nu ook kiest voor grootschalige duurzame energieopwekking. Dit is een voorbeeld voor veel andere grote bedrijven in de stad en is daarmee belangrijk voor de Amsterdamse Zonvisie. Wij zijn blij dat wij vanuit het Amsterdams Investeringsfonds hieraan een bijdrage hebben kunnen leveren."

Amsterdam RAI gebruikt al diverse vormen van groene energie, warmte- en koudeopslag en warmtekrachtkoppeling. Daar wordt nu zonne-energie aan toegevoegd. Het beurs- en congrescentrum onderzoekt de mogelijkheden om ook andere delen van het complex met zonnepanelen uit te rusten. Amsterdam RAI is sinds 2011 ISO-gecertificeerd en bezit de Gouden Green Key. Recent werd de RAI als tweede convention centre in de wereld bekroond met het toonaangevende duurzaamheidlabel EartCheck Gold.