Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Financiering duurzame energie neemt toe

08-05-2012 | De financiering van duurzame energieopwekking door banken neemt toe. Dit blijkt uit een op 7 mei gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Uit het onderzoek blijkt een stijging van 55% tot ruim 1,5 miljard euro in de periode 2010-2011 ten opzichte van de periode 2007-2009. Rabobank en Triodos Bank hebben met 40%, respectievelijk 23% het grootste marktaandeel in deze sector. Alleen Triodos Bank, ASN Bank en Friesland Bank investeren uitsluitend in duurzame energie.

Ultimo 2011 financierde Triodos Bank Groep 361 duurzame energieprojecten in heel Europa (306 in 2010), goed voor de stroomvoorziening aan 1,5 miljoen huishoudens en een reductie van 1,8 miljoen ton CO2-uitstoot.

Triodos Bank zet zich sinds haar oprichting in voor het verduurzamen van de energievoorziening. Zo financierde Triodos Bank de eerste windmolen in Nederland met een financiering uit het in 1990 opgerichte Windfonds. Triodos Bank stond aan de basis van de fiscale groenregeling, waarmee pioniers in duurzame opwekkingstechnologieën toegang kregen tot een voor hen cruciale, betaalbare financiering. Triodos Bank financiert niet alleen duurzame energieopwekking, maar ook initiatieven die het energieverbruik omlaag brengen, of het verbeteren van de energieprestatie van de bebouwde omgeving, zoals kantoren.

Kijk voor het volledige onderzoek op de website van de Eerlijke Bankwijzer (pdf)

Lees meer over de activiteiten van Triodos Bank op het gebied van Klimaat en Energie in het online jaarverslag.