Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Groenlening van 100 miljoen voor Eneco

09-07-2013 | Triodos Groenfonds heeft samen met ING Groenbank en ASN Groenprojectenfonds een financiering van EUR 100 miljoen verstrekt aan energieleverancier Eneco.

Staatssecretaris Wilma Mansveld, Frans Rooijers van CE Delft, Itske Lulof fondsmanager Triodos Bank.
Van links naar rechts: Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld, Frans Rooijers, directeur van CE Delft, Itske Lulof, voorzitter Beraad Groenfondsen en fondsmanager Triodos Groenfonds.


Eneco is de omvangrijke groenlening aangegaan met de drie banken voor de financiering van duurzame projecten. ING Groenbank trad op als coördinerende bank voor de transactie. Groenleningen zijn leningen tegen lage rente voor duurzame projecten en worden mogelijk gemaakt door de Regeling Groenprojecten van de Nederlandse overheid. Triodos Bank stond aan de basis van deze regeling.

Grote impact voor weinig geld

De Regeling Groenprojecten stimuleert de marktintroductie van innovatieve en duurzame investeringen. Deze draagt daarmee bij aan het verder verduurzamen van de Nederlandse samenleving. De samenwerking tussen de drie financiers en Eneco is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van deze fiscale regeling, waarbij particulier geld wordt aangetrokken door 'groene' spaarders en beleggers belastingvoordeel te geven.

'Zeker in het huidige economische klimaat is het bijzonder te noemen dat er maar liefst vijf miljard euro in deze regeling om gaat. Geld dat specifiek is bestemd voor het verder verduurzamen van de Nederlandse maatschappij. Dat gegeven en de uitkomsten van het onderzoek van CE Delft zijn voor ons het bewijs dat de regeling werkt', aldus Itske Lulof, voorzitter Beraad Groenfondsen en fondsmanager van Triodos Groenfonds.

Duurzame energie voor iedereen

Eneco investeert fors in nieuwe duurzame energie-initiatieven, vorig jaar ruim 700 miljoen euro. Dit varieert van wind (op land of zee) en waterkracht tot zonne-energie en biomassa. Eneco heeft een volledig duurzame energievoorziening als doel gesteld. De Regeling Groenprojecten maakt het voor hen mogelijk om op grote schaal te investeren in duurzame energievoorzieningen.

Onderzoek effectiviteit van de regeling

Het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau CE Delft heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de duurzaamheidwinst en economische winst van de Regeling Groenprojecten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Beraad Groenfondsen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Het toont aan dat de Regeling Groenprojecten een kosteneffectief instrument is dat kan bijdragen aan het realiseren van de kabinetsdoelstelling om in 2020 16 procent energie uit duurzame bronnen te halen. Het zorgt voor een besparing op de kosten voor milieubeleid en het genereert kapitaal dat geoormerkt is voor duurzame initiatieven. Het onderzoeksrapport is op maandag 8 juli in Nieuwspoort te Den Haag aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld.

Triodos Groenfonds

Investeer in biologische landbouw en duurzame energie. Gemiddeld 1,8% rendement per jaar over de laatste 5 jaar (per 31-08-2018 en excl. fiscaal voordeel tot 2,32%). Risico: Klein