Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank tekent convenant nieuwe ontwikkelingssamenwerking

30-09-2014 | Minister Ploumen en meer dan 50 Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties - waaronder Triodos Bank, DSM, Philips, Unilever, AkzoNobel, Friesland Campina, ABN AMRO, Tony's Chocolonely, True Price en Oxfam Novib - hebben op 29 september in Den Haag een Charter (convenant) getekend waarmee ze zich committeren aan meer samenwerking en inzet voor het behalen van de nieuwe ontwikkelingsdoelen. Naast het ondertekenen van de Charter hebben de verschillende partijen met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gesproken over een gezamenlijke bijdrage aan de internationale ontwikkelingsagenda.

Waarom is samenwerking noodzakelijk?

Volgend jaar lopen de 8 VN-Millenniumdoelen, gericht op armoedebestrijding en ziektes, af, die sinds 2000 de internationale ontwikkelingsagenda hebben bepaald. Intussen is de wereld veranderd met nieuwe opkomende economieƫn en sterkere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Bij de VN wordt daarom op het moment druk onderhandeld over hoe hier rekening mee moet worden gehouden bij vaststelling van de post-2015 ontwikkelingsagenda.

Voortrekkersrol Nederland

Het Charter beschrijft wat bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen bijdragen en committeert ondertekenaars aan het ondernemen van gezamenlijke actie in de vorm van cross-sectorale partnerschappen. Hiermee geeft Nederland een sterk signaal af dat samenwerking tussen verschillende sectoren mogelijk is. Nederland neemt hiermee een voortrekkersrol in de wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt dit signaal bij de onderhandelingen binnen de VN.

Microfincancieringen

Triodos Bank is actief in ontwikkelingslanden via het financieren van lokale microfinancieringsinstelllingen. Tridos Bank streeft ernaar om microfinanciering uit te laten groeien tot een volwassen en volwaardig onderdeel van de financiƫle sector in ontwikkelingslanden.