Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Het belang van integriteit in microfinanciering

27-09-2012 | Microfinanciering is het beschikbaar stellen van financiële diensten aan mensen met lage inkomens in ontwikkelingslanden. Een financiële sector waarin iedereen tot deze diensten toegang heeft, vormt een duurzame basis voor evenwichtige sociaal-economische ontwikkeling.

Al sinds 1994 investeert Triodos Bank in microfinancieringsinstellingen. Daarmee is het een van de meest ervaren spelers in deze markt. Marilou van Golstein Brouwers, directeur Triodos Investment Management, die aan de wieg stond van de activiteiten van Triodos Bank op het gebied van microfinanciering, heeft de ontwikkelingen van nabij meegemaakt – en helpen in gang zetten. “Het idee om geld te lenen aan mensen zonder geld of onderpand was nog niet zo lang geleden volstrekt onorthodox. Maar deze formule sluit goed aan bij de missie van Triodos Bank: geld aanwenden om levenskwaliteit en menselijke waardigheid te vergroten – en de bank zag er dan ook meteen de potentie van.”

Microfinanciering heeft een fundamentele impact op de levens van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden. Toegang tot basale financiële diensten, zoals kredieten, spaarmogelijkheden en betaaldiensten biedt mensen de mogelijkheid het heft in eigen hand te nemen en hun levensomstandigheden te verbeteren.

Microfinanciering staat inmiddels stevig op de kaart. Tegelijkertijd gaat de stormachtige groei van de microfinancieringssector onvermijdelijk gepaard met groeistuipen. Vraagstukken die in de ‘grote’ bankwereld spelen, dienen zich nu ook aan in deze sector. “Overspannen doelstellingen voor groei en winst vormen een grote bedreiging. Het gevolg is dat het belang van de bank gaat prevaleren boven dat van de cliënt, die met grotere schulden wordt opgezadeld dan verantwoordelijk is,” meent Marilou van Golstein Brouwers.

Dit betekent echter niet dat microfinanciering niet werkt, maar dat het een punt heeft bereikt waar vervolgstappen moeten worden gezet. Eén van de initiatieven op dit gebied zijn de ‘Principles for Investors in Inclusive Finance’, die een eerlijke, transparante en verantwoorde financiële dienstverlening aan lage inkomensgroepen in ontwikkelingslanden wil helpen garanderen.  Marilou van Golstein Brouwers: “De belangen van de microfinancieringsklanten staan daarbij altijd voorop. Alleen op die manier is een duurzame en gezonde ontwikkeling van de sector mogelijk.”

Lees hier meer over de visie van Marilou van Golstein Brouwers op microfinanciering.

Contact

Welkom bij Triodos Bank

team-klantcontent-2015
Op werkdagen zijn wij direct te bereiken van 8.00 tot 18.00 uur. Kijk bij veelgestelde vragen om zelf het antwoord vinden op de meeste vragen. Of stuur een e-mail naar info@triodos.nl (particulier) of zakelijk@triodos.nl (zakelijk). Wij streven ernaar om e-mails binnen 4 werkdagen te beantwoorden.

Triodos Fair Share Fund

Steun met uw belegging ondernemers in ontwikkelingslanden wereldwijd. Gemiddeld 3,1% rendement per jaar over de laatste 5 jaar (per 30-09-2018). Risico: Vrij klein

Waarom duurzaam beleggen?

Realiseer een aantrekkelijk financieel rendement en tegelijkertijd een positief maatschappelijk rendement.