Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Banken kunnen opener zijn over hun investeringen

De grootste Nederlandse banken zijn onvoldoende transparant

07-11-2013 | De grootste Nederlandse banken zijn nog steeds onvoldoende transparant over hun investeringen en hun eigendomsstructuur (inclusief hun dochterondernemingen). Daarnaast is het onduidelijk in welke landen ze belasting betalen en wat hun lobbyactiviteiten zijn richting overheden. Dit blijkt uit het praktijkonderzoek 'Transparantie en Verantwoording' van de Eerlijke Bankwijzer, dat vandaag is gepubliceerd.

De vier grootste Nederlandse banken scoren allemaal, evenals Aegon en Delta Lloyd, onvoldoende voor transparantie en verantwoording. ASN Bank, NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot zijn opener over hun investeringen. ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank zijn onvoldoende transparant over hun leningen aan bedrijven en overheden.

De vier grootste banken en Aegon en Delta Lloyd publiceren weliswaar overzichten per sector, maar die geven geen goed beeld of en in welke mate een bank investeert in controversiĆ«le projecten of bedrijven. Positief is dat alle banken sinds medio 2012 hun duurzaamheidbeleid publiceren. Ook zijn vrijwel alle banken open(er) geworden over hun bonusbeleid, ook wat betreft uitzonderingen in hun beleid.

"Twee jaar na ons eerste Transparantie-onderzoek blijven de meeste banken mistig over een aantal belangrijke zaken," zo stelt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. "Als klant bij deze banken heb je geen idee waar je bank in investeert en waar je spaargeld precies aan wordt besteed. Vooral de grote banken missen nog steeds het gevoel van urgentie om voldoende openheid te geven over hun investeringen en over de impact van hun beleid in de praktijk. Deze openheid is juist dringend nodig om het vertrouwen van klanten terug te winnen en om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie."

Aegon, Delta Lloyd en Van Lanschot publiceren lijsten van bedrijven waarin men weigert te investeren en ASN Bank en Triodos Bank publiceren lijsten van alle bedrijven waarin men wel investeert. De grootste vier banken publiceren geen van beide lijsten.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi, tevens oprichters van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het onderzoek is uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo.

Meer informatie over het praktijkonderzoek 'Transparantie en Verantwoording