Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Groenfonds financiert duurzame audiovisuele broedplaats

23-10-2012 | Onlangs is in Breda het meest duurzame bedrijfsverzamelgebouw van Nederland geopend. Het AVhuis werd gerealiseerd door het optimaal inzetten van groene stimuleringsmaatregelen van de rijksoverheid. Het gebouw biedt ruimte voor meer dan 50 audiovisuele bedrijven. De bouw werd mede mogelijk gemaakt door een financiering van Triodos Groenfonds.

  beeld-av-huis-nieuws

Groenverklaring

Door bijzonder duurzame toepassingen als een zonnecellendak (EPDN), zonwerende beglazing, ondergrondse koude en warmte opslag, LED-verlichting, bewegingsmeters en hemelwaterinfiltratie, is het gebouw zelfvoorzienend in haar energiebehoefte en volledig klimaatneutraal. Het AVhuis heeft daarmee een Groenverklaring voor duurzame nieuwbouw gekregen. Hierdoor heeft het AVhuis voor deze duurzame investeringen een beroep kunnen doen op een financiering met rentekorting uit het Groenfonds van Triodos Bank. Itske Lulof, Fondsmanager Triodos Groenfonds: “Het AVhuis is een mooi voorbeeldproject waarbij de fiscale Groenregeling van de Rijksoverheid als een katalysator heeft gewerkt voor nog sterkere verduurzaming en waarmee wordt aangetoond dat ultiem duurzame nieuwbouw heel goed realiseerbaar is. Gezien de toegevoegde waarde en beschikbaarheid van de Groenregeling zou deze regeling op veel bredere schaal ingezet moeten worden voor een verdere verduurzaming van de bebouwde omgeving in Nederland.”

Gezamenlijke bioscoop

In het AVhuis werken meer dan 50 Brabantse bedrijven samen aan beeld, geluid, animatie, games en multimedia. Het gebouw nodigt uit tot samenwerking tussen vakgenoten. In het AVhuis delen de bewoners onder andere diverse studio’s voor film, geluid en fotografie en een kleine bioscoop. Dit innovatieve concept stimuleert zo de audiovisuele keten en de sociale duurzaamheid.

Innovatieve campus

Het huis is gevestigd op de Triple O Campus in Breda waar bedrijven op het raakvlak van technologie en creatieve industrie zijn gevestigd. De Triple O Campus is een ontwikkeling van Red Concepts. Lulofs: “Tien jaar geleden is Red Concepts gestart met de ontwikkeling van de Triple O Campus. Dit hebben ze gedaan door samenwerking, innovaties en groei tot stand te brengen op het raakvlak van technologie en creativiteit. Een thema dat actueler is dan ooit.’’ Voorbeelden van andere bedrijven op de Triple O Campus zijn de NHTV Game Academy en Studio100.