Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Eerlijke Bankwijzer: Banken doen te weinig tegen dierenleed

05-07-2011 | De drie banken die het meeste geld uitlenen aan Nederlandse varkenshouderijen doen te weinig om de leefomstandigheden van varkens te verbeteren. Dat blijkt uit een praktijkonderzoek naar kredietverstrekking aan varkenshouderijen in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International, FNV Mondiaal en de Dierenbescherming.

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming: "Veel varkens worden gehuisvest in te krappe stallen. Banken zouden daar wat aan moeten doen door voorwaarden over de huisvesting op te nemen in de kredietovereenkomsten."

De Eerlijke Bankwijzer liet onderzoeksbureau Profundo uitzoeken wat elf nederlandse financiële instellingen doen aan het verbeteren van dierenwelzijn bij varkenshouderijen. Van deze elf investeren er acht in de varkenssector. Slechts twee daarvan, Triodos Bank en ASN Bank, krijgen van de Eerlijke Bankwijzer het predicaat ‘goed’, omdat ze geen geld lenen aan varkensbedrijven die de dieren in te krappe ruimtes houden.

Lees rest van het artikel van De Eerlijke Bankwijzer