Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontentStichting de Zaanse Schans

Ontmoet

Zonder kennis van ons rijke verleden geen toekomst. Zie hoe onze voorouders woonden en werkten, en maak kennis met bevlogen mensen die hun werk gemaakt hebben van deze kennisoverdracht en bezield kunnen vertellen. Stichting de Zaanse Schans is gebiedsregisseur van de Zaanse Schans en werkt hiervoor samen met vele stakeholders. De stichting heeft de zorg voor het behoud en beheer van de panden, het buitenterrein en de parkeerplaats. Tot diezelfde zorg behoren ook de buitenactiviteiten en de PR en communicatie.

Beleef

Wandel onder leiding van een bevlogen gids tussen de fraaie panden en het unieke veenweidelandschap door. Bezoek de verschillende molens en monumentale panden. In de musea op de Zaanse Schans kunt u zich verdiepen in de rijke historie van de Zaanstreek. Dankzij demonstraties van deskundige vakmensen leert u alles over kaasmaken, klompen maken, kuipen, likeur stoken en tingieten. Leer over de geschiedenis van de cacao, en maak op ambachtelijke wijze cacao in het Chocolab van Zaans Gedaan. Snuffel rond in de vele winkeltjes en sluit af met een pannenkoek en fris op het terras van de Kraai.

Programma

Let op! Alle programma's zitten vol. U kunt zich niet meer aanmelden voor de Zaanse Schans

Ronde 1: 10.00 - 12.00 uur

  • 10.00 Ontvangst in het museumrestaurant met koffie of thee
  • 10.15 - 12.00 Rondleiding langs kaas- en klompenmakerij, molens, demonstratie kuiperij en korte workshop cacao maken. Koek ophalen bakkerijmuseum
  • 12.00 Afsluitend een pannenkoek en koffie/thee op het terras van de Kraai

Ronde 2: 12.00 - 14.00 uur

  • 12.00 Ontvangst in het museumrestaurant of in gebouw de Vrede met koffie of thee
  • 12.15 - 14.00 Rondleiding langs kaas- en klompenmakerij, molens, demonstratie kuiperij en korte workshop cacao maken. Koek ophalen bakkerijmuseum
  • 14.00 Afsluitend een pannenkoek en koffie/thee op het terras van de Kraai

Ronde 3: 13.45 - 16.00 uur

  • 13.45 Ontvangst op terras de Kraai met pannenkoek en koffie/thee
  • 14.30 - 16.00 Rondleiding langs kaas- en klompenmakerij, molens, demonstratie kuiperij en korte workshop cacao maken. Koek ophalen bakkerijmuseum.
  • 16.00 Afsluitend een pannenkoek en koffie/thee op het terras van de Kraai

Per ronde kunnen zich 20 mensen inschrijven, meld u dus snel aan.

Omarm

De Zaanse Schans is een van de mooiste stukjes Nederland. Hier maakt u actief deel uit van een levendige en mooie woon-werkbuurt uit de 18e en 19e eeuw. Vol houten molens, schuren, woningen en musea. Opgetrokken in unieke Zaanse houtbouw-architectuur en stuk voor stuk hierheen verplaatst vanaf 1961. Er is zoveel te beleven, proeven, ruiken en zien!

Wist u dat …?

De Zaanse Schans nog steeds ‘leeft’? Alle panden worden nog steeds bewoond! Het oudste pand stamt uit 1623…

Praktische informatie

Routebeschrijving auto

Met de auto volgt u de borden Zaanse Schans/Zaans museum. U kunt op het parkeerterrein van Zaanse Schans parkeren. De dagkaart voor parkeren is EUR 9,-.

Routebeschrijving openbaar vervoer

Zaanse Schans is prima per openbaar vervoer bereikbaar. Het dichtstbijzijnde station is Koog-Zaandijk. Dit station is met de stoptrein in 17 minuten bereikbaar vanaf Amsterdam CS. Vervolgens loopt u in 15 minuten naar de Zaanse Schans. Vanaf Amsterdam CS vertrekt ook een bus (391) iedere 15 minuten naar Zaanse Schans, een reis van veertig minuten. Meer info op www.bus391.nl.