Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontentEYE Collectiecentrum

 • Arjen Pels Rijcken
 • Asterweg 26, 1031 HP Amsterdam, Amsterdam toon de kaart

Ontmoet

Het EYE Filmuseum zorgt met het EYE Collectiecentrum voor de opslag, restauratie en digitalisering van allerlei soorten film. U ontmoet medewerkers van Filmmuseum EYE en projectontwikkelaar Arjen Pels Rijcken. Pels Rijcken is eigenaar van WAD Depots, de projectontwikkelaar die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het EYE collectiecentrum. WAD Depots is gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van depots voor opslag van kunst en archieven. Het EYE Collectiecentrum werd eind 2015 opgeleverd en opent deze zomer zijn deuren voor filmprofessionals.

Beleef

Medewerkers van EYE nemen u mee in hun grote passie: film. Hoe zorg je ervoor dat oud en kwetsbaar materiaal weer gaat leven op het scherm? En hoe zorg je ervoor dat oude films geschikt zijn om digitaal af te spelen? En uiteraard krijgt u ook film te zien in de kleine bioscoopzaal van het EYE Collectiecentrum.

Daarnaast leidt projectontwikkelaar Arjen Pels Rijcken u rond door het complex, waar EYE zijn filmisch erfgoed restaureert, opslaat en vertoont. U krijgt de depots te zien waar EYE ruim 40.000 films bewaart in 200.000 filmblikken, onder uiteenlopende klimatologische omstandigheden.

Programma

U kunt zich aanmelden voor het ochtendprogramma of middagprogramma. De programma’s zijn identiek aan elkaar.

 • 10:00 uur Inloop
 • 10:30 uur Groep 1: Rondleiding door het gebouw Groep 2: Filmvertoning
 • 11.00 uur Keuze uit drie bijeenkomsten:
 1. Over EYE Filmmuseum
 2. Over de ontwikkeling van het pand
 3. Over de digitalisering van film
 • 11.30 uur Groep 1: Filmvertoning Groep 2: Rondleiding door het gebouw
 • 12.00 uur Broodjes en koffie (voor zowel ochtend- als middagprogramma)
 • 13.00 uur Herhaling ochtendprogramma

Omarm

Met de opslag van duizenden filmblikken bewaart EYE ons nationaal filmisch erfgoed voor het nageslacht. Het erfgoed wordt opgeslagen in acht depots van -5, +5 en +18 graden C, van elk 300 vierkante meter groot. De collectie van EYE omspant de hele filmgeschiedenis: van stille films uit de beginperiode van de cinema tot en met de nieuwste digitale producties. Ieder jaar worden oude en nieuwe Nederlandse en buitenlandse titels toegevoegd.

Wist u dat…?

Het bijzondere bouwproces van het gloednieuwe EYE Collectiecentrum uitgebreid in beeld is gebracht.

.