Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank is over op IBAN

op één manier betalen in heel Europa

Vanaf 1 augustus 2014 betaalt iedereen in Europa alleen nog met IBAN. Overschrijvingen, incasso’s en acceptgiro’s zijn al aangepast op het gebruik van IBAN. Wat is er veranderd en wat betekent dat voor u?

IBAN: uw internationale rekeningnummer

IBAN staat voor International Bank Account Number. Uw Nederlandse IBAN bestaat uit uw huidige rekeningnummer, aangevuld met cijfers en letters: Het controlegetal kan verschillen per bankrekening.

Opbouw IBAN nummer

Klik op het plaatje hierboven voor een video met uitleg over IBAN nummers.

Wat betekent dit voor u?

Op alle plekken waar uw rekeningnummer staat, vindt u tegenwoordig uw IBAN. Het is een langer rekeningnummer dat voor een deel bestaat uit uw huidige nummer. Ook wordt u op bepaalde plaatsen gevraagd om in plaats van een huidig rekeningnummer het IBAN in te vullen.

Waar vindt u uw IBAN?

U vindt uw IBAN:

  • Op uw rekeningafschriften;
  • Wanneer u ingelogd bent in Internet Bankieren in het volgende menu:
    Gegevens wijzigen -> Rekening gegevens;
  • U kunt ook met deze tool een IBAN berekenen (alleen Nederlandse rekeningnummers).
  • Bereken uw IBAN met de online IBAN-omnummertool of met de OveropIBAN-app (de app gratis downloaden op overopiban.nl).

Als u een nieuwe Wereldpas ontvangt, staat daar ook uw IBAN op. Deze wordt automatisch vervangen rond de einddatum van uw huidige pas. U kunt nu dus een pas hebben met uw ‘oude’ rekeningnummer. Deze kunt u gewoon gebruiken tot de einddatum van uw Wereldpas.

Waar vindt u een IBAN van iemand anders?

  • Kijk op overopiban.nl of ga naar de IBAN omnummertool.
  • Download de gratis OveropIBAN-app in de Apple App store of Google Playstore via overopiban.nl. Met deze app kunt u uw eigen IBAN en die van anderen eenvoudig op uw smartphone berekenen.
  • Vraag het IBAN aan de persoon naar wie u geld over wilt maken.

Sla de IBANs op in uw adresboek

Maakt u geld over via internet bankieren of uw Mobiel Bankieren app? Dan kunt u tot 1 augustus 2014 het ‘oude’ rekeningnummer via de ‘over op IBAN knop’ omzetten. Wij adviseren u het IBAN direct op te slaan in uw adresboek.

IBAN en Triodos Internet Bankieren

Wanneer u een betaling wilt doen, kunt u in het menu kiezen uit 3 opties:
- Binnenlandse betaling: voor een betaling binnen Nederland;
- Europese betaling: voor een betaling in euro’s;
- Wereld betaling: voor een buitenlandse betaling in een andere valuta dan in euro’s.

Daarnaast zijn alel schermen en de adresboeken in Internet Bankieren geschikt gemaakt voor het invullen van het IBAN.

Wat is er nog meer veranderd?

Nieuwe overschrijvingsformulieren

Gebruikt u nog papieren overschrijvingsformulieren, dan heeft u per post nieuwe formulieren ontvangen met ruimte voor 18 cijfers. De oude kunt u niet meer gebruiken. Heeft u geen nieuwe overschrijvingsformulieren ontvangen. Neem dan contact met ons op.

IBAN Acceptgiro

De IBAN Acceptgiro kunt u al een tijdjegebruiken. U herkent een IBAN-Acceptgiro aan de plaats voor het 18 tekens lange IBAN. De oude acceptgiro’s kunt u niet meer gebruiken.

IBAN Incasso

De IBAN Incasso betekent voor u dat u nu ook een eenmalig afgegeven incasso terug kunt laten boeken (binnen 8 weken). Voor doorlopende incasso-opdrachten kon dit al.

Ook de verkorte rekeningnummers zijn over op IBAN

Iedereen is over op IBAN, zo ook de goede doelen in Nederland. Mocht u een goed doel willen steunen, dan kunt u daarvoor ook de IBAN van het goede doel gebruiken. U vindt de IBAN op de website van het desbetreffende doel of via www.goededoelen.nl.

Heeft u nog vragen over IBAN? Kijk dan op www.overopiban.nl of kijk voor een eerste kennismaking met IBAN op www.zowerktiban.nl

  

Wij zijn over op IBAN!

Contact

Welkom bij Triodos Bank

team-klantcontent-2015
Op werkdagen zijn wij direct te bereiken van 8.00 tot 18.00 uur. Kijk bij veelgestelde vragen om zelf het antwoord vinden op de meeste vragen. Of stuur een e-mail naar info@triodos.nl (particulier) of zakelijk@triodos.nl (zakelijk). Wij streven ernaar om e-mails binnen 4 werkdagen te beantwoorden.