Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Informatie over SEPA-betalingen

Wat is SEPA?

De nieuwe SEPA-betaling (Single Euro Payments Area), is een initiatief van de gezamenlijke banken uit de verschillende Europese landen. SEPA-betalingen zijn overboekingen of incasso’s,  maar dan een verbeterde Europese versie. Met SEPA kunt u zowel binnen Nederland als naar 32 andere landen in Europa betalingen doen en/of ontvangen. Binnen een aantal jaar bestaat er geen verschil meer tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen in en tussen de SEPA landen. 

Doel van SEPA is te komen tot één Europese betaalmarkt. Bedrijven en consumenten kunnen dan in de deelnemende landen betalingen in euro’s verrichten en ontvangen. Voor consumenten zijn er overschrijvingen en betaalpassen die voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen te gebruiken zijn. Voor bedrijven komt daar ook nog de mogelijkheid van grensoverschrijdende incasso bij. Voor elk land gelden dezelfde voorwaarden, rechten en verplichtingen.

Internationaal bankrekeningnummer

Bij het opgeven van een SEPA-overboeking of incasso moet u altijd gebruikmaken van een IBAN, het internationale rekeningnummer van de begunstigde, en de BIC, de identificatiecode van de bank van de begunstigde. Deze gegevens zijn meestal vermeld op de factuur. Meer informatie over IBAN.

Uw eigen IBAN en BIC vindt u op uw (papieren) afschriften en bij uw contactgegevens in Internet Bankieren (inloggen). U kunt met de omnummertool IBAN en BIC van Nederlandse rekeningnummers berekenen. Voordelen voor zowel consumenten als ondernemers

  • U kunt binnen 32 Europese landen dezelfde SEPA-betaling doen. U heeft meer ruimte voor betalingsinformatie zoals betalingskenmerk en omschrijvingsruimte.
  • U kunt ook in het buitenland pinnen, omdat winkels en restaurants e.d. in Europa de nieuwe  veiligere betaalkaart (Wereldpas)accepteren.
  • Verwerkingstermijn is maximaal 1 dag.
  • U geeft een SEPA betaling eenvoudig door via Internet Bankieren van Triodos Bank.

Voordelen alleen voor ondernemers

  • Geen nationale betaalproducten meer nodig, de SEPA-betaling en SEPA-incasso werken overal.
  • Alle facturen in de SEPA zone incasseren naar één centrale financiele administratie.
  • Minder bankrekeningen nodig, waardoor financiele processen zoals reconciliatie en casah management een stuk eenvoudiger wordt.
  • Minder bankrelaties nodig, één huisbankier kan heel het SEPA gebied dekken.
  • Minder drempels voor het internationaal zaken doen.

Tot 1 februari 2014 bestaan het huidige en het nieuwe betalingssysteem naast elkaar: één voor de huidige betaalproducten en één voor de SEPA betaalproducten. Vanaf 1 februari 2014 zijn het huidige rekeningnummer en de huidige standaarden voor overschrijvingen en incasso's niet meer te gebruiken. Kijk voor meer informatie op www.overopiban.nl, www.sepa.nl, www.equens.nl en www.vanstripnaarchip.nl.

Kosten  

De opdrachtgever en begunstigde betalen bij een SEPA-overboeking elk de kosten van de overboeking aan hun eigen bank. De transactiekosten zijn gelijk aan een binnenlandse overboeking.

Kenmerken

SEPA-overboeking is een standaard overboeking in euro's vanaf een euro-rekening, géén spoedoverboeking. IBAN en BIC zijn verplicht.
Het volledige bedrag wordt overgemaakt; er worden geen kosten ingehouden van het over te boeken bedrag.
De opdrachtgever en begunstigde betalen elk de kosten van de opdracht respectievelijk de ontvangst aan hun eigen bank.