DE FEITEN

Wie: Arno den Otter (43)
Doel: later nog wat ‘te makken hebben’
Aanpak: budgetteren door zijn geld te spreiden
Streefbedrag: 100.000 euro vrij beschikbaar, naast beleggingen en zijn hypotheek aflossen

HET DOEL

Vanwege zijn liefde voor wavekiting en kitefoiling – met een kite en een waveboard over de golven scheren –  reist Arno den Otter heel wat af. “In de winter ga ik vaak naar Kaapstad en ’s zomers reis ik in Europa de golven achterna. Het liefst kom ik op de rustigere plekken, in Montenegro of aan de noordkant van Denemarken. In het zuiden van Portugal, waar veel surfers naar toe gaan, zal je mij in de zomer niet snel vinden.”

Arno den Otter
Arno den Otter

In het dagelijks leven werkt Arno als zorgcoördinator en beleidsmedewerker op een mbo-school in Rotterdam. Daar heeft hij ook sinds anderhalf jaar een appartement gekocht. Omdat zijn vorige woning door een aflossingsvrije hypotheek  bij een andere bank onder water stond, koos Arno dit keer voor een hypotheek bij Triodos Bank. Daarnaast heeft hij een spaarrekening en belegt hij. “Ik heb daar niet een bepaalde termijn voor in gedachten, maar als ik op gegeven moment 100.000 euro aan spaargeld vrij beschikbaar heb - naast het geld in aandelen - dan ben ik tevreden.”

PLAN VAN AANPAK

Arno was al klant bij Triodos Bank dus ging hij op onderzoek welke mogelijkheden hij had om zijn geld te laten groeien. Omdat de spaarrentes tegenwoordig het verschil niet gaan maken, besloot hij zijn geld en zo ook de risico’s te spreiden. “Ik keek hoeveel ik per maand gemiddeld overhoud als ik de vaste lasten heb betaald, en dat bleek 1.200 euro te zijn. Daarvan zet ik 200 tot 300 euro per maand opzij op een spaarrekening en beleg ik inmiddels 150 euro in drie verschillende fondsen.” De rest van zijn geld is om vrij te besteden aan bijvoorbeeld surfspullen, “want die zijn doorgaans niet goedkoop.”

Zonder dat Arno zich daarvan bewust was, lijkt de manier waarop hij zijn vermogen spreidt, op de 50-30-20 budgetregel. “Ik was helemaal niet bekend met die regel, maar het is wel is een handige richtlijn.”

WAT IS

DE 50-30-20 BUDGETREGEL?

Met de 50-30-20 budgetregel kun je je uitgavenpatroon op een makkelijke manier afstemmen op je inkomsten. Je verdeelt je netto maandinkomen in drie delen: 50 procent gebruik je om je vaste lasten te betalen, 30 procent is bedoeld voor persoonlijke uitgaven en de overgebleven 20 procent gebruik je om eventuele schulden af te lossen, om te sparen en te beleggen. Met deze vorm van budgetteren weet je altijd waar je aan toe bent en hoeveel ruimte je hebt om bepaalde posten te betalen.

Meer over de 50-30-20-regel

Voor  de hypotheek van zijn nieuwe huis kreeg Arno het advies een annuïteitenhypotheek van 560 euro per maand te nemen, “dat past het beste bij mijn situatie”, vertelt Arno. “Bij mijn vorige huis had ik een aflossingsvrije hypotheek, nadeel daarvan is dat toen de waarde van het huis daalde, de restschuld bij de verkoop groter werd. Met een annuïteitenhypotheek kan ik 100 euro per maand extra aflossen  en kan ik dergelijke situaties hopelijk voorkomen.” 

DE OVERPEINZINGEN

De manier waarop Arno nu regie heeft op het spreiden van zijn vermogen is wat hem betreft noodzakelijk gezien zijn manier van leven. “Ik ben alleenstaand, dat is deels een bewuste keuze, maar ik realiseer me dat dit van invloed is op mijn vermogensopbouw. Ik ben in dienst en bouw pensioen op, maar ik vind het belangrijk om daarnaast wat extra geld te laten groeien voor de toekomst, zodat ik dan nog wat te makken heb.”

Ik vind het belangrijk om naast mijn pensioen wat extra geld te laten groeien voor de toekomst
Arno den Otter

Om niet te veel risico te lopen, koos Arno in eerste instantie voor beleggen in twee defensieve beleggingsfondsen. Hij is zich er wel bewust van dat het snelle en grote geld niet verdiend wordt als hij alleen voor defensief beleggen kiest. “Daarom heb ik er onlangs voor gekozen in een derde fonds van Triodos Bank te beleggen. Om naast mijn eerste twee fondsen ook kans te maken op iets meer rendement – en dus ook meer risico te nemen  – heb ik er een derde minder defensief fonds bijgenomen. Ik realiseer me dat ik door in een meer offensief fonds te beleggen, ik ook meer risico neem. Niet dat de honderden euro’s binnen gaan stromen, maar afgelopen jaar had ik al 10 procent winst, dat vind ik best wat.”

Winst maken is voor Arno ook niet het belangrijkst. “Vrienden van mij beleggen in crypto en ze vragen wel eens waarom ik dat niet ook doe. Maar ik hoef geen grote klappen te maken en bovendien zijn cryptovaluta absoluut niet groen. En het leuke van dat ik mijn geld bij Triodos Bank op verschillende manieren inzet, is dat anderen er ook mee gesteund worden, los van dat het mezelf iets oplevert.”