Elke woensdagochtend worden er in het café van bakkerij Sharp Sharp nieuwe boeketjes neergezet. Het zijn de enige bloemen hier die niét gegeten worden. Welke wel? Nou, de rozenblaadjes op de brownies, de viooltjes in het blue berry-taartje, de theeblaadjes op de matcha no-cheese cake.

Gebakjes van café-bakkerij Sharp Sharp in Rotterdam - gefinancierd door Triodos Bank
De‘plaatjes’ van Sharp Sharp

Zoet zonder zuivel

Het stel Frank Hanssen en Renate de Klein, de oprichters van Sharp Sharp, houden nou eenmaal van gekke ingrediënten. Anijs, maanzaad, yuzu, houtskool, kurkuma, quinoa, bergamot, boekweit, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het terug in hun taartjes. Toch is er een hele lijst met ingrediënten die bij Sharp Sharp nooit gebruikt wordt. Zoals eieren, melk, boter, gelatine, honing. Dierlijke producten, kortom.

Frank: “Renate en ik denken veel na over de impact die je als mens hebt op de wereld. De grootte van je ecologische footprint hangt in hoge mate af van wat je eet. Het kost heel veel energie om vlees en zuivel te produceren en het is ontzettend vervuilend. Tel daar het dierenleed bij op, en het feit dat de meeste dierlijke producten niet per se heel gezond zijn, en je moet haast wel veganist te worden.”

Wij willen mensen ertoe bewegen dierlijke producten wat vaker te vervangen door plantaardige producten

Renate: “Voor vlees, vis en zuivel bleken aardig wat goede vervangers te zijn maar we kwamen er achter dat het aanbod van vegan zoetigheid armzalig was! Probeer maar eens een koekje te vinden zonder ei of taart zonder boter. Daarbij heb ik ook nog eens een glutenintolerantie, dus alles met tarwe is voor mij ook al taboe. Er bleef maar bar weinig te snoepen over.”

Interieur van bakkerij-café Sharp Sharp in Rotterdam - gefinancierd door Triodos Bank
Bakkerij-café Sharp Sharp in Rotterdam.

Vaarwel wereldreis

Er zat niets anders op dan zélf aan het bakken te slaan. De taartjes van Renate en Frank waren al snel een grote hit onder familie en vrienden. Omdat ze lekkerder én een stuk gezonder zijn dan gewone taart. Renate: “Géén geraffineerde suikers, E-nummers, gluten, wél volwaardige meelsoorten, verse kruiden en biologische ingrediënten.”

Voor de grap besloten ze er een keer mee op de markt te gaan staan. Prompt wonnen ze de prijs voor het beste product. En toen klopten de horecaondernemers aan: hoeveel taartjes kunnen jullie dit weekend leveren? Ineens stond het stel voor de keuze: gaan we dit doen of niet?

“En dat terwijl we op het punt stonden om op wereldreis te gaan,” vertelt Renate. “We hadden ons huis al opgezegd, onze auto verkocht, we hadden zelfs ons bed al weggedaan!” Frank: “We besloten te blijven. Om te bakken.”

Project C.V.

SHARP SHARP

Frank Hanssen en Renate de Klein stonden in 2014 voor het eerst op de markt en wonnen met hun taartjes de prijs voor het beste foodconcept van de Rotterdamse Oogst. Een klein jaar later openden ze hun veganistische bakkerij Sharp Sharp. Met behulp van de mkb-borgstellingsregeling en financiering van Triodos Bank kon de bakkerij in 2018 uitbreiden en werd er een café geopend.

Wat een pláátje

Vier jaar later is de taart van Sharp Sharp op ruim negentig plekken in Nederland verkrijgbaar. Met behulp van een financiering van Triodos Bank kon de bakkerij in Rotterdam worden uitgebreid met een café waar je de hele dag terecht kunt. Niet alleen voor taart en koffie maar ook voor een lunch met huisgemaakte crackers, humus en veganistische kaas.

Op de bloemen op tafel na is de inrichting van het café minimalistisch, ingericht met circulaire materialen zoals een counter van geperste kokosschillen en een plafond van sloophout. De tafels en stoelen zijn tweedehands, net als de glazen afscheidingswand die uit een oude tomatenkas komt. Hier en daar staat een pot met kruiden maar verder geen tierelantijnen. Alle aandacht gaat zo als vanzelf naar de enige echte eyecatchers in de zaak: de Sharp Sharp-taartjes.

Medewerkers werken aan veganistische baksels bij Sharp Sharp - gefinancierd door Triodos Bank
De bakkerij van Sharp Sharp.

Het zijn perfect gesneden vierkantjes van precies zes bij zes centimeter. Ze worden vormgegeven door Frank en Renate zelf, die allebei zijn opgeleid als ontwerper. “De looks vinden wij even belangrijk als de smaak,” vertelt Frank. “Daarom ontwerpen we een nieuw taartje eerst op de computer. We kijken welke kleuren we gaan combineren, hoeveel laagjes er nodig zijn enzovoort. Pas daarna zoeken we er in de keuken de lekkerste ingrediënten bij.” Het eindresultaat wordt een plaatje genoemd, vanwege de bakplaat waarop het taartje gemaakt wordt. En omdat het, dankzij die kleurige laagjes, nogal fotogeniek is.

Vegan feestje

Renate: “Wij willen mensen ertoe bewegen dierlijke producten wat vaker te vervangen door plantaardige producten. Dat kan door te vertellen dat het eten van een stuk gewone cheese cake gelijk staat aan een autoritje van Rotterdam naar Den Haag terwijl een stuk van onze no-cheese cake amper vervuilend is. Maar eerlijk gezegd trekt een taartje dat er prachtig uitziet mensen sneller over de streep. En als het dan ook nog geweldig smaakt zijn ze helemaal om. Veganisme is bij ons een feestje!”

De grootte van je ecologische footprint hangt in hoge mate af van wat je eet

Een van de vaste bakkers tikt Renate op haar schouder. Of ze even van de nieuwe taartbodem wil proeven. Ze neemt een hapje, sluit haar ogen en proeft. “Nog iets meer citroen erbij.” Dan, lachend: “Die wereldreis van ons is niet doorgegaan maar eigenlijk reizen wij sinds we met Sharp Sharp begonnen non stop, maar dan in de wereld van de smaak.”