De tarieven voor deze betaaldiensten stijgen, ook bij Triodos Bank. Waar betaal je eigenlijk voor? Drie vragen over de prijs van je betaalrekening. 

1. Hoe werkt een bank?

Het antwoord op deze vraag is belangrijk om een goed begrip te kunnen krijgen bij de kosten van een particuliere betaalrekening. Eigenlijk heeft een bank maar een paar kerntaken. Naast betalingsverkeer regelen, bewaart een bank je spaargeld veilig. Vervolgens leent ze dit geld aan ondernemers uit. Daarmee verbindt een bank spaarders die tijdelijk geld over hebben met ondernemers die geld nodig hebben voor het financieren van hun initiatieven.

2. Waar betaal ik voor?

Allereerst maken banken kosten voor het betalingsverkeer. Zodat jij geld kunt pinnen of overmaken. Voor elke transactie die je doet, betaalt een bank aan een centrale verwerker die de betalingen tussen verschillende banken regelt. Daarnaast betaal je voor je betaalpas die bij je rekening hoort. Ook betalen banken geld voor het stallen van liquiditeiten bij de Europese Bank.

Dan zijn er bedrijfskosten, van personeel, internet- en mobiel bankieren en  kantoorruimte. En voor systemen. Veilig op jouw geld passen heeft bij banken de hoogste prioriteit. Omdat een groot gedeelte van de betalingen via internet verloopt, is het van groot belang dat dit gebeurt zonder bijvoorbeeld virussen en hackaanvallen. Het voortdurend ontwikkelen van veiligheidssystemen brengt kosten met zich mee. Ook investeren we in het kennen van onze klanten en het monitoren van geldstromen. Op een manier die de samenleving van ons mag verwachten.

Evenwichtige verdeling

De kosten die hier uit voortkomen namen afgelopen jaar toe en leiden tot een prijs die naast deze kosten ook baten en risico’s evenwichtig verdeelt over al onze producten en belanghebbenden.

> Lees ook ons artikel ‘Bankieren is evenwichtskunst’.

3. Betaal ik voor betaaldiensten met mijn data?

Triodos Bank is opgericht om mensen bewust met geld om te laten gaan. We zetten de veranderkracht van geld verstandig in. Dat willen we met data ook doen. Het is dus net zo goed onze opdracht om klanten te helpen bewust met data om te gaan. Dus bij Triodos betaal je níet met je data. We geven voorlichting over de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 die het mogelijk maakt dat andere partijen betalingen voor je doen en toegang krijgen tot je betaalgegevens en deze analyseren en gebruiken.

> Lees ook het artikel Betaal je met geld of data?