De modewereld verandert razendsnel. Vrijwel maandelijks presenteren kledingmerken en -winkels nieuwe collecties. Dat lijkt leuk. Maar inmiddels kopen we 400% meer kleding kopen dan twintig jaar geleden.

Als je bedenkt dat de kledingindustrie na de olie-industrie de grootste milieuvervuiler is, en je hoort de verhalen over de vaak erbarmelijke werkomstandigheden, dan snap je dat het tijd is om het roer om te gooien. We hebben vier alternatieven voor je op een rij gezet.

1. Koop minder kleding

Uit onderzoek blijkt dat 71% van de kleding in onze kast het laatste jaar niet gedragen is. Je hebt dus veel minder kleding nodig dan je denkt. Minder en bewuster kopen is daarom het devies. En áls je iets koopt, bedenk dan eerst of het past bij wat je al hebt.

Ken je de ‘capsule wardrobe’ al? Bij deze duurzame trend stel je per seizoen een minimalistische en efficiënte garderobe van 37 items samen waarmee je eindeloos kunt combineren.

2. Koop tweedehands kleren

Tweedehands kleding (vintage) is vaak een stuk goedkoper en origineler dan nieuw gekochte kleding. En doordat je een kledingstuk een tweede (of derde) kans geeft, bespaar je op grondstoffen, water en energie, en verklein je de kledingafvalberg.

> Bekijk ook deze leuke adresjes voor tweedehands kleding

3. Leen, lease of huur kleding

Huur of leen kleding die je maar een paar keer draagt, zoals een smoking of een feestjurk. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee. Ook steeds meer mode-ondernemers komen met duurzame initiatieven om het bezit terug te dringen en bij te dragen aan een circulaire fashionindustrie.

Het spijkerbroekenmerk MUD Jeans introduceerde bijvoorbeeld Lease a Jeans, een concept waarbij je je broek niet koopt, maar least. MUD blijft de eigenaar van de grondstoffen, waardoor de spijkerbroeken na afloop volledig gerecycled worden.

Bert van Son, directeur van MUD Jeans: “Als je impact wil maken en de kledingindustrie wil verduurzamen dan start je bij de jeans.”

4. Recycle jouw shirt en broeken

Per jaar gooien we per persoon gemiddeld 40 kledingstukken weg. Omgerekend naar heel Nederland komt dit neer op ruim 680 miljoen items! Door kleding te recyclen, verkleinen we de enorme kledingafvalberg en kunnen we de grondstoffen opnieuw gebruiken.

Een leuke manier om je kleding een nieuwe kans te geven is het organiseren van een swap party. Ook worden er regelmatig kledingruilevents georganiseerd waar je kleding kunt inbrengen.

5. Koop bij duurzame kledingwinkels

Wil je zeker weten dat je eerlijke, duurzame én gecertificeerde nieuwe kleding koopt? Dan zijn er genoeg (web)winkels waar je uitsluitend verantwoorde kleding kunt kopen.

Triodos Bank kiest

Voor een duurzame en eerlijke kledingindustrie

Naast het verduurzamen van je kledingkast is bij Triodos Bank bankieren ook een keuze waar je écht verschil maakt. Wij financieren alleen projecten die bijdragen aan een groene, eerlijke en menselijke maatschappij. Zo lenen we geld - dat ons is toevertrouwd door onze klanten - uit aan ondernemers die de kledingindustrie duurzamer en eerlijker willen maken. Zo financieren wij bijvoorbeeld Mud Jeans, Kuyichi, Miss Green, Sukha, Dick Moby en Yumeko.

> Ik stap over naar Triodos Bank

 

Benieuwd welke keuzes jij nog meer kunt maken en welke keuzes wij maken?
 

> Ga terug naar het overzicht