De modewereld verandert razendsnel. Bijna elke week hangt er weer iets nieuws in de winkels. We kopen ongeveer 400% meer kleding dan twintig jaar geleden. Goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. Zo is de kledingindustrie na de olie-industrie de grootste vervuiler.

En dan hebben we het nog niet eens over de erbarmelijke werkomstandigheden in kledingfabrieken. Vervuiling en uitbuiting, dat wil je niet aan je lijf hebben hangen. Daarom: vijf manieren waarop het anders kan.

1. Koop bewuster (en dus minder kleding)

Hoe vaak heb je die paarse trui eigenlijk aan? Grote kans dat je hij al maanden in je kast ligt te verstoffen. Uit onderzoek blijkt dat 71% van onze kleding het laatste jaar niet gedragen is. Bedenk dus voor dat je iets koopt hoe groot de kans is dat je het ook echt gaat dragen.

Bij Sukha vind je uiteenlopende producten, van handgebreide vesten tot aardewerken theemokken.
Sukha richt zich op tijdloze ontwerpen, van goede kwaliteit. Hierdoor gaat bijvoorbeeld de kleding langer mee en is het niet nodig de collectie ieder seizoen te vervangen.

Is dat geinige T-shirt leuk voor één keer of trek je het elke week aan? Past die gele broek bij de rest van je garderobe of kan je hem eigenlijk nergens mee combineren? Koop je dat jurkje omdat het zo spotgoedkoop is of omdat je het echt mooi vindt? Laat je inspireren door de capsule wardrobe-trend: slim outfits samenstellen met een paar écht mooie kledingstukken.

2. Koop bij duurzame kledingwinkels

Wil je zeker weten dat je eerlijke, duurzame én gecertificeerde nieuwe kleding koopt? Dan zijn er genoeg (web)winkels waar je verantwoorde kleding kunt kopen, zoals de volgende inspirerende voorbeelden.

  • Miss Green ontwerpt elegante maar comfortabele dameskleding met respect voor de aarde én voor de mensen die de kleding maken. Die verdienen een eerlijk salaris en werken onder goede arbeidsomstandigheden.
  • Sukha betekent ‘levensvreugde’ in het Sanskriet en van hun producten – van kleding tot boeken - wordt je dan ook behoorlijk vrolijk. Alles is hergebruikt, vintage óf op een verantwoorde manier geproduceerd.
  • Kuyichi is het eerste jeansmerk dat begon met biologisch katoen. Er worden geen pesticiden gebruikt en er wordt tijdens de productie minder CO2 uitgestoten. Extra leuk: hun spijkerbroeken zijn ook nog eens helemaal vegan.

Triodos Bank kiest voor een duurzame en eerlijke kledingindustrie

Naast het verduurzamen van je kledingkast is bij Triodos Bank bankieren ook een keuze waar je écht verschil maakt. Wij financieren alleen projecten die bijdragen aan een groene, eerlijke en menselijke maatschappij. Zo lenen we geld - dat ons is toevertrouwd door onze klanten - uit aan ondernemers die de kledingindustrie duurzamer en eerlijker willen maken. Zo financieren wij bijvoorbeeld Mud Jeans, Kuyichi, Miss Green, Sukha, Dick Moby en Yumeko.

Ik stap over naar Triodos Bank

3. Koop tweedehands kleren

Stel je voor: een prachtige jas die niemand anders heeft, voor een prikkie gekocht en nog duurzaam ook. Niet voor niets is vintage zo populair. Speur markten en winkels af opzoek naar dat éne fashion item dat jij een tweede kans wil geven en bespaar in één moeite door op grondstoffen, water en energie.

> Lees ook '7 plekken om duurzame tweedehands kleding te kopen, huren óf verkopen'

4. Recycle jouw shirt en broeken

Per jaar gooien we per persoon gemiddeld 40 kledingstukken weg. Dat zijn 680 miljoen items in heel Nederland! Stel je die kledingafvalberg maar eens even voor. Maar als er goed gerecycled wordt kunnen de grondstoffen uit kleding opnieuw gebruikt worden. Wordt die berg een stukje kleiner.

Om je kleding van de afvalberg te behoeden kun je ook een swap party geven of de boel naar een kledingruilevent brengen.

5. Leen, lease of huur kleding

Huur of leen kleding die je maar één keer draagt, zoals een smoking of een galajurk. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Ook steeds meer mode-ondernemers komen met duurzame initiatieven om die overvolle kledingkast tegen te gaan en bij te dragen aan een circulaire mode-industrie.

Bij MUD Jeans kan je jeans leasen in plaats van kopen
Bij MUD Jeans kan je jeans leasen in plaats van kopen

Het spijkerbroekenmerk MUD Jeans introduceerde bijvoorbeeld Lease a Jeans, waarmee je – je raadt het al – een broek kan leasen in plaats van kopen. MUD blijft de eigenaar van de grondstoffen, waardoor de spijkerbroeken uiteindelijk volledig gerecycled kunnen worden.

Bert van Son, directeur van MUD Jeans: “Als je impact wil maken en de kledingindustrie wil verduurzamen dan start je bij de jeans.”