Experts zijn het erover eens: er moet iets gebeuren aan ons voedselsysteem. Terwijl honderden miljoenen mensen honger lijden, kampen steeds meer mensen met obesitas door te veel en ongezond voedsel. Ook de milieuproblemen, het verlies aan biodiversiteit en de scheve machtsverhoudingen binnen de landbouwketen schreeuwen om verandering.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Want met de keuzes die jij dagelijks maakt op je bord kun je invloed uitoefenen op wat er op de markt komt en hoe het geproduceerd wordt. Hoe? We laten het je zien.
 

The Dutch Weed Burger - Triodos Bank
The Dutch Weed Burger wil van plantaardig eten de nieuwe norm maken.

1. Eet minder (of geen) vlees

Vlees staat op de tweede plek in de verborgen (negatieve) impact top-10 van Babette Porcelijn. Door minder vlees en zuivel te consumeren kun je een groot verschil maken. En dat is mooi, want om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet onze consumptie van dierlijke eiwitten drastisch omlaag.

Gelukkig valt er ook zonder vlees genoeg te kiezen. Triodos financiert een aantal ondernemers die vegetarische en veganistische alternatieven bieden:

> Mr. & Mrs. Watson, een plant-based food bar in Amsterdam.
> The Dutch Weed Burger, burgers van zeewier.
> Spirit Restaurants, waar je dineert per gram.
> Gys, waar je biologisch én goedkoop kunt eten

2. Koop in het seizoen

Groente en fruit uit het seizoen hebben veel voordelen. Ze zijn beter voor het milieu en je portemonnee, ze smaken lekkerder en er zitten meer voedingsstoffen in. Bovendien eet je een stuk gevarieerder, omdat je elk seizoen nieuwe producten op je bord hebt.

Willem&Drees leveren maaltijdboxen vol met verse biologische producten uit het seizoen. Zo van de Nederlandse boeren bij jou thuis. Ben je benieuwd hoe milieuvriendelijk de groente is die je wilt kopen? Check het met de Groente & Fruitkalender van Milieucentraal.

3. Koop biologisch

Volgens landbouwecoloog Pablo Tittonell kunnen we de wereld op lange termijn alleen van voldoende en gezond voedsel voorzien, als we investeren in biologische landbouw. Triodos Bank is het eens met deze visie en had een inspirerend gesprek met deze wetenschapper van Wageningen University.

> Bekijk welke ondernemers wij financieren op het gebied biologische landbouw

4. Ga je uit eten? Kies voor duurzaam

Steeds meer restaurants koken duurzaam. Ze gebruiken bijvoorbeeld streekproducten uit het seizoen of besteden extra aandacht aan mens, milieu en dier. We zochten vier mooie initiatieven voor je uit.

> Bekijk welke ondernemers wij financieren op het gebied van biologische voeding

 

Echte keuzes Triodos Bank

Benieuwd welke keuzes jij nog meer kunt maken en welke keuzes wij maken?

> Ga terug naar het overzicht