Iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading plastic in onze zeeën en oceanen, aldus Greenpeace. 70% van het zwerfvuil op zee bestaat uit wegwerpplastic, plastic voorwerpen die we na één keer gebruiken weggooien. Het Europees Parlement stemde onlangs voor een verbod hierop vanaf 2021. Maar hier hoeven we natuurlijk niet op te wachten. Wat kun je nu al doen?

De internationale organisatie Plastic Pollution Coalition, actief in 60 landen, komt met 4 R’s om je plastic footprint te verkleinen.

1. Refuse

De simpelste manier om wegwerpplastic te verminderen, is om het te vermijden. Dus zeg ‘nee’ tegen dat plastic rietje in je drankje, neem als je boodschappen gaat doen je eigen boodschappentas mee en kies voor producten die niet in plastic zijn verpakt. Dit lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar jaarlijks kun je in je eentje kilo’s plastic besparen.

2. Reduce

Bankpas Triodos Bank
Ook goed om te weten: de nieuwe betaalpas van Triodos is gemaakt van plantaardige grondstoffen en biologisch afbreekbaar.

Hoeveel plastic heb jij vandaag al weggegooid? Ons advies: houd eens een dag een lijstje bij met alle plastic spullen die je gebruikt, en onderzoek of er alternatieven zijn.

En vergeet ook niet dat de duizenden verzorgingsproducten die we gebruiken minuscule deeltjes plastic (microbeads) bevatten? Ze zitten bijvoorbeeld in je tandpasta, bodyscrub, gezichtslotion of douchegel.

Check daarom voordat je iets koopt de ingrediëntenlijst op bestandsdelen als  polyethyleen of polypropeen of kies voor verzorgingsproducten met het ‘Zero Plastic Inside’-logo.

3. Reuse

Wanneer je plastic niet kunt vermijden, probeer het dan zoveel mogelijk te hergebruiken. Maar liefst 91% van de plastic wegwerpflessen wordt niet gerecycled, en dat terwijl je ze echt wel een aantal keer kunt gebruiken. Tip: spoel je flesje wel dagelijks goed om met warm water, of stop het in de vaatwasser.

Een sympathiek initiatief op dit gebied is Dick Moby. Tijdens een surftrip in Midden-Amerika kwam oprichter Tim Holland op het idee om designer(zonne)brillen van plastic afval te maken.

4. Recycle

Lukken bovenstaande drie punten niet? Recycle dan zoveel mogelijk. We geven je een paar tips:

  • Kijk voordat je iets koopt op de verpakking of deze te recyclen is.
  • Scheid afval zorgvuldig en verdiep je in de voorschriften van je gemeente op dit gebied.
  • Houd de doppen apart en verzamel ze voor KNGF Geleidehonden. Deze kun je bij een van de depots inleveren.
  • Gebruikt je bedrijf plastic bekers? Neem dan zelf een mok mee, en tip je baas dat hij/zij de gebruikte bekers kan laten ophalen voor recycling.

 

Benieuwd welke keuzes jij nog meer kunt maken en welke keuzes wij maken?
 

> Ga terug naar het overzicht