Iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading plastic in onze zeeën en oceanen, aldus Greenpeace. 70% van het zwerfvuil op zee bestaat uit wegwerpplastic, plastic voorwerpen die we na één keer gebruiken weggooien.

Het Europees Parlement stemde onlangs voor een verbod hierop vanaf 2021. Maar hier hoeven we natuurlijk niet op te wachten. Er is genoeg wat je nu al kunt doen. Daarbij zijn deze 4 R's, opgesteld door dePlastic Pollution Coalition, een handzame leidraad.

Bankpas Triodos Bank
De betaalpas van Triodos is gemaakt van plantaardige grondstoffen en is biologisch afbreekbaar.

1. Refuse: voorkom gebruik van plastic

De simpelste manier om wegwerpplastic te verminderen, is om het te weigeren. Nee, je hoeft geen plastic rietje in je drankje, nee, je wilt geen plastic deksel op je koffiebeker, néé een plastic zakje is niet nodig. Neem je eigen boodschappentas mee en kies zoveel mogelijk voor producten die niet in plastic verpakt zijn.

2. Reduce: alternatieven voor plastic

Hoeveel plastic heb jij vandaag al weggegooid? Houd eens een dag een lijstje bij met alle plastic spullen die je gebruikt, en onderzoek of er alternatieven zijn. Een broodtrommeltje in plaats van zakjes. Een bijenwasdoek in plaats van plastic kaaspapier. Plastic bekers op je werk? Neem je eigen mok mee.

En wist je dat veel verzorgingsproducten zoals tandpasta, bodyscrub of douchegel, miniscule deeltjes plastic bevatten? Check daarom voordat je iets koopt de ingrediëntenlijst op bestandsdelen als  polyethyleen of polypropeen of kies voor verzorgingsproducten met het Zero Plastic Inside-logo.

Triodos Bank kiest voor een biologisch afbreekbare bankpas

Wist je dat onze bankpas is gemaakt van plantaardige grondstoffen en daarmee biologisch afbreekbaar is? Dat klinkt misschien als iets kleins. Maar soms is dat de beste manier om iets groots te realiseren, zoals een wereld met minder wegwerpplastic. Naast dit soort 'kleine' keuzes, financieren wij sinds 1980 alleen projecten die bijdragen aan een groene, eerlijke en menselijke maatschappij. Dit doen we door geld te lenen aan ondernemers die investeren in duurzaam en eerlijk geproduceerde kleding, maar ook in biologisch voedsel, duurzame energie, cultuur, of in de zorg.

Ik kies voor een Triodos Betaalrekening

3. Reuse: gebruik plastic opnieuw

Wanneer je plastic niet kunt vermijden, probeer het dan zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat flesje kan je best nog een paar keer met kraanwater vullen. Die plastic bakjes van de Chinees doen het prima als opbergbakjes. Bubbeltjesplastic om de vaas die je gekocht hebt? Bewaar het voor als je zelf wat breekbaars moet inpakken.

Ook ondernemers zien steeds vaker mogelijkheden om iets moois te maken van plastic afval. Het door Triodos Bank gefinancierde (zonne)brillenmerk Dick Moby zien plastic voor wat het in feite is: waardevol materiaal dat waarvan je de mooiste dingen kunt maken. Zoals brillen. Hun slogan is niet voor niets ‘The Sunny Side of Plastic’.

En grondstoffen- en energiebedrijf De Meerlanden zien afval als het begin van iets moois. Ze zamelen plastic, papier, gft en textiel apart in zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

> Lees hier 'Waarom we investeren in rotzooi'

4. Recycle

Als het je niet lukt plastic te weigeren, te verminderen of opnieuw te gebruiken probeer het dan te recyclen. Scheid je afval zorgvuldig en kijk ook even hoe dat in jouw gemeente precies moet. Houd doppen apart en verzamel ze voor KNGF Geleidehonden. Per kilo doppen ontvangen zij een vergoeding. Ook leuk: begin met ploggen. Tijdens het wandelen of hardlopen ruim je zwerfafval op. Het meeste is plastic, dat je aan het eind van je rondje meteen in de juiste container kunt gooien.