1. Zet je tuin vol met drachtplanten

Bijen hebben net als mensen dagelijks gevarieerd voedsel nodig. Zowel honingbijen als solitaire (wilde) bijen voeden zich met nectar en pollen (stuifmeel) uit bijvriendelijke bloemen, planten, struiken en bomen (drachtplanten). Denk bijvoorbeeld aan klaprozen, Hemelsleutel (Sedum), Vlinderstruiken en de Wilg (Salix). Wil je een idyllische bloemenzee in je eigen tuin kunt aanleggen? De Vlinderstichting voorziet je van tips.

> Bekijk dit overzicht van geschikte drachtplanten voor de bij

2. Gebruik geen pesticiden

Gebruik geen pesticiden, zoals neonicotinoïden, om plaaginsecten (bijv. luizen en emelten), onkruid en/of schimmels te verdelgen. Bijen komen met bestrijdingsmiddelen in aanraking als ze foerageren op pollen en nectar van planten die deze middelen hebben opgenomen. Als gevolg daarvan sterven ze.

Plaats nestkastjes, zet bloemen met nectar in je tuin en creëer rommelhoekjes om vogels, spinnen, lieveheersbeestjes, egels en slakken aan te trekken. Zij zullen, als natuurlijke vijanden van plaaginsecten, onkruid en schimmels, de rol van de pesticiden overnemen.

> Meer weten over de effecten van pesticiden op bijen? Lees ‘Toekomst voor de bij’.

> Steun wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen pesticiden, ziekten, afnemende biodiversiteit en bijensterfte via de Triodos Foundation.

bij

Foto: Ted van den Bergh

3. Laat je onkruid staan

Wilde onkruiden, bloemen en planten zijn uitstekende voedselbronnen voor bijen. In het vroege voorjaar zijn onkruiden zoals paardenbloemen vaak de enige bron van voedsel voor insecten.

Wilde planten zoals de Braam, Koninginnekruid, Reuzenbalsemien en Gulden­Roede bloeien in de zomer op verruigde akkers en in bermen. Door intensivering in de land- en tuinbouw komen veel van deze drachtplanten steeds minder voor.

Het belang van bloeiende planten voor hommels, solitaire bijen en honingbijen is groot. Laat je onkruid dus maar lekker staan.

4. Leg geen grasveld aan

Strak gemaaide grasvelden zijn als prairies voor bijen en andere bestuivers. Omdat een gazon voortdurend wordt gemaaid vindt er geen enkele vorm van bloei plaats. Grassen, maar ook wilde bloemen en planten krijgen geen kans nectar en stuifmeel voor de bijen te produceren.

5. Sponsor bijenoases

Bijen hebben een veilige leefomgeving met gezond voedsel, water en schuilplaatsen nodig om te kunnen overleven. Bijvriendelijke ecosystemen verminderen bijensterfte. Grote bloemrijke plekken in de stad, op het platteland of langs sloten en wegen. Via bijenoase.nl kun je meters bloemen sponsoren om bijen, hommels en vlinders van voedsel te voorzien.

De Bee Foundation is in september 2017 begonnen met de aanleg van een bijenoase langs het spoor van de museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Als vervolg op dit project wil de stichting een spoorberm van 3.500 m² bij het dorpje Blokker omtoveren tot een zoemende bijenoase. Hiervoor is jouw hulp nodig!

Ben jij ook bijgelovig? Sponsor de bijenoase bij Blokker via Give the Change. Een bijenoase van 5 m² kan al voor 25 Euro worden aangelegd en onderhouden.

Wilt u deze video zien?

Wilt u deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring Meer info >

6. Informeer jezelf (en je kinderen) over bijen

Bijen zijn niet gevaarlijk, in tegenstelling tot wat velen denken. Als we bijen begrijpen zullen we ze beter leren respecteren. Bijen foerageren op bloemen en vallen mensen niet aan, als je ze maar met rust laat.

Wil je de jeugd iets meegeven over bijen? Imkerij De Werkbij biedt basisscholen een vernieuwend onderwijs- en educatieprogramma met het kernthema “Bijen en Imkerij.” Kinderen kunnen zich elke maand een middag verbazen en ‘onderdompelen’ in de wondere wereld van de bij.

En sommige kinderen, zoals Mick (zie fragment hieronder), gaan er zelf mee aan de slag.

Wilt u deze video zien?

Wilt u deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring Meer info >