Op Facebook vroegen wij onze volgers hun favoriete duurzame en biologische terras te delen. Daar werd flink op gereageerd, vanuit heel Nederland. Daarom hebben we besloten de suggesties van deze enthousiastelingen onderaan dit artikel toe te voegen.

1. Gys.

Bij Gys op het terras kun je snel, goedkoop maar ook gezond en biologisch eten. Oprichter Gijs Werschkull wil iederéén laten genieten van de gerechten op zijn menukaart, niet alleen de bewuste happy few die het kunnen betalen.

Gys selecteert alleen kwaliteitsproducten. Het gebruik van vlees en vis wordt gematigd en te dure voedingsmiddelen vallen af. De koks dagen zichzelf uit en experimenteren soms dagenlang met ingrediënten die in het biologische menu passen. Je kunt je maaltijd ook afhalen of thuis laten bezorgen.

> Lees hoe Gys biologisch uit eten betaalbaar maakt

Gys

Waar vind je Gys?
Amsterdamsestraatweg 113, Utrecht
Voorstraat 77, Utrecht

2. Het Tramlokaal

Op het terras van restaurant Het Tramlokaal in Meppen, (Drenthe) gaat de zon onder tussen rietgedekte boerderijen. In het voormalige cultuurhistorische wachtlokaal voor de tram tussen Assen en Coevorden verwelkomen eigenaren Jaap Blokland en Simone Diesveld hun gasten met liefde.

Restaurant Het Tramlokaal gaat verantwoord met voedsel om en gebruikt zoveel mogelijk biologische producten en kruiden, afkomstig uit de eigen kruidentuin. Chef-kok Jaap wisselt vier keer per jaar van menukaart met gerechten die passen bij het seizoen.

Waar vind je Het Tramlokaal?
Mepperstraat 3, Meppen (Drenthe)

3. Mr. & Mrs. Watson

Mr. & Mrs. Watson-oprichters Kirsi Rautiainen en Aleid Koopal serveren uitsluitend veganistisch eten en drinken. In geen enkel gerecht op de kaart worden dierlijke producten gebruikt. Geen vlees, eieren, boter, melk, honing of kaas.

In de kroketten zitten groenten, de chocolademelk wordt met havermelk gemaakt, de cheesecake bevat cashewnoten en als klap op de vuurpijl serveert Mr. en Mrs. Watson zelfgemaakte brie, roquefort en roomkaas gemaakt van onder andere amandelen.

> Lees hoe Mr. & Mrs. Watson met veganistisch eten de wereld willen veranderen
> Lees meer over het veganistische kaasplankje van Mr. & Mrs. Watson

Watson

Waar vind je Mr. & Mrs. Watson?
Linneauskade 3h, Amsterdam

4. De Klub (Vechtclub XL)

Gastronomie, patisserie en bar De Klub heeft elke week een nieuw menu waarin zoveel mogelijk seizoensgebonden en duurzame producten worden verwerkt. Chef-kok Jasper Kaan bereidt zijn gerechten in de stijl van de klassieke Europese keuken met Aziatische en Scandinavische invloeden.

Pure ingrediënten zijn verwerkt in vegetarische, vlees- of visgerechten. De groenten worden verbouwd in de moestuin op de parkeerplaats en het biologische vlees is afkomstig van dubbeldoelkoeien van vaste leverancier De Lindenhoff. Het restaurant heeft een eigen bier, gebrouwen in samenwerking met de buren van Brewpub De Kromme Haring.

De Klub (mét terras) is gevestigd in Vechtclub XL, een bedrijfsverzamelgebouw voor zestig vaste studio’s en werkplaatsen. Naast de Klub zitten hier onder andere broodbakker Kontjes & Sneetjes en koffiebranderij Nordkapp Coffee.

Lees meer over Vechtclub XL

Waar vind je De Klub?
Europalaan 2B, Utrecht

5. Huiskamer van Driebergen

De Huiskamer van Driebergen werkt alleen met verse producten en koopt ingrediënten zoveel mogelijk lokaal in. Zo komt biologische koffie van Blommers uit Nijmegen, biologische melk van de Hondspol uit Driebergen en brood van Menno uit IJsselstein. Kwaliteit en smaak zijn het belangrijkst. Het personeel beantwoordt al je vragen over de vegetarische gerechten en mogelijke allergieën.

Waar vind je De Huiskamer van Driebergen?
Traaij 84B, Driebergen

6. Café de Ceuvel

Cafe De Ceuvel is onderdeel van circulaire broedplaats en zuiverend park De Ceuvel, een voormalige scheepswerf. In deze inspirerende setting kun je heerlijk biologisch eten en drinken.

Het menu bevat alléén organische of fairtrade producten waarvan de herkomst duidelijk is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een broodje oesterzwamkroketten als lunch of een lekker glaasje rode of witte Domaine de Rapatel als borrel.

> Lees meer over de jonge ondernemer achter De Ceuvel: Joey Hodde

de ceuvel

Waar vind je Café de Ceuvel?
Korte Papaverweg 4, Amsterdam-Noord

7. Herberg & restaurant Boschoord

In de verstilde bosrijke omgeving van Lage Vuursche (Utrecht), ligt de sfeervolle Herberg Boschoord. In een privésfeer kun je genieten van een brunch of diner op het terras. Met de Franse Bistro keuken als inspiratiebron, verwerken de koks verse ingrediënten en producten uit eigen keuken in hun gerechten.

Waar vind je Herberg Boschoord?
Zwarteweg 2, Lage Vuursche

8. Spirit

Gasten van buffetrestaurant Spirit hebben de keuze uit maar liefst 50 verse en biologische vega(n) gerechten. Je mag zelf opscheppen en betaalt per gewicht, om zo voedselverspilling tegen te gaan.

De ingrediënten in de gerechten bevatten gezonde eiwitten en kosten relatief weinig energie om te produceren. Ze staan vermeld bij elk gerecht, je weet precies wat je eet. Zo draagt Spirit bij aan een duurzame economie met respect voor mens, dier en milieu.

> Lees over het favoriete gerecht van chefkok Daniël Saat van Spirit

spirit rotterdam

Waar vind je Spirit?
Mariniersweg 9, Rotterdam
Czaar Peterstraat 2a, Amsterdam

Wil je meer van dit soort artikelen ontvangen?
> Meld je aan voor de Mail Updates van Buy the Change

Tekst: Michiel van der Avoird

Aangevulde lijst met de tips van onze volgers op Facebook
9. BioToko – Zutphen
10. De Driekant – Zutphen
11. The Broth Bar – Maastricht
12. Doepark Nooterhof – Zwolle
13, Greencafé at Simply Delicious – Velp
14. Anat – Groningen
15. Wereldburgers – Groningen
16. Strandpaviljoen Buiten – Den Haag
17. De Herbivoor – Groningen
18. De Hagedis – Den Haag
19. Blender – Haarlem
20. Rawsome – Arnhem
21. The Shore – Scheveningen
22. Greens in the Park – Den Haag
23. House of Cooking – Groningen
24. Tea da di Date – Almere
25. LOFF – Breda