“Het was niet makkelijk iets te vinden wat voldeed aan onze eisen”, zegt Tessa. “We woonden met onze zoon Teije in een huurhuis dat te klein was, maar wel op een landgoed en dit vrije buitenleven beviel goed. De omgeving van het nieuwe huis in de rustige wijk in Bilthoven sloot aan op wat we wilden.”

Volgens Tim was er geen twijfel of ze dit huis energiezuinig wilden maken. “Als film en tv-editor werk ik mee aan VPRO-documentaireseries over duurzaamheid en maatschappelijk bewustzijn. Mede daardoor voel ik een diepgewortelde motivatie om ook een bijdrage te leveren.” En het voordeel is volgens hem dat ze nu investeren, maar straks geld besparen. Al was het besluit om van G naar A te gaan wel spannend. “Helemaal nieuw voor ons. We gingen dus een steile leercurve in.”

Met een G-label kan het alleen maar beter. Het advies was eerst de schil isoleren en daarna de technische systemen aanpassen
tessatim
“We hebben nu de zuinigste variant van een HR++ ketel en een luchtwarmtepomp. Op die manier kunnen we energiezuinig en comfortabel leven.”

Een nulmeting en een woningverbeterplan waren het startpunt voor hun reis. “Met een G-label kan het alleen maar beter”, zegt Tessa. “Het advies was eerst de schil isoleren en daarna de technische systemen aanpassen. Op basis daarvan hebben we de opties onderzocht en steeds bedacht: wat past bij ons budget en wat kunnen we zelf?”

Houtvezel

Tim legt uit: “De spouwmuurisolatie hebben we laten doen. Eerst wilden we dit met biologisch afbreekbaar materiaal doen, maar dat vergaat na verloop van tijd. Daarom viel de keuze op gerecycled glaswol.” Voor het dak kozen ze voor houtvezelplaten en folie. Tessa: “Duurzame houtvezels zijn een restproduct van zagerijen en bieden de hoge isolatiewaarden die nodig zijn voor het A-label. Verder is houtvezel vochtregulerend en brandveilig, en het werkt heel prettig.” Ook de houten vloer is aan de onderkant met houtvezel geïsoleerd. “Dat is comfortabel en de woonkamer heeft nog steeds een warme uitstraling.”

tessatim2320-300x227
De dak- en vloerisolatie van houtvezel.

Niet alles verliep volgens planning, vertelt Tim. “Zo konden we onverwacht de leemplaten die we op de isolatielaag wilden bevestigen niet gebruiken. Dat ontdekten we vlak voor de stukadoor aan de slag ging. De trein van de verbouwing dendert echter gewoon door, waardoor we op vrijdagmiddag snel een alternatief moesten vinden. Er zit nu geen leem, maar gips op de muren. Iets minder duurzaam, maar wel een natuurproduct en direct leverbaar.”

Anders stoken

Voor de installaties maakten Tim en Tessa een zorgvuldige afweging. “We hebben nu de zuinigste variant van een HR++ ketel en een luchtwarmtepomp. Op die manier kunnen we energiezuinig en comfortabel leven. Dat betekent wel anders stoken dan bij een reguliere cv. Je verwarmt het huis veel geleidelijker. Hoe je dat opbouwt moet je leren en daar zijn we nu volop mee bezig.” De laatste stap die ze nog moeten maken om het A-label te krijgen, is het leggen van zonnepanelen. Die moeten Tessa en Tim nog uitzoeken. “We hakken snel de knoop door want dan kunnen we de herkeuring aanvragen. Als dat gelukt is, kunnen we ons A-label feest geven.”

TRIODOS HYPOTHEEK

Vanaf 1 mei helpt onze hypotheek nog meer om te verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Lees meer op Triodos.nl/hypotheken

Tessa en Tim deelden hun 6 stappen om van G naar A te gaan, bekijk ze hier>

Tekst: Petrick de Koning
Beeld: Michiel Wijnbergh