Maar liefst 120 ondernemers kwamen af op de inspiratiesessie, die plaatsvond op 29 november. Niet verwonderlijk, want de circulaire economie is hot. “Je hoort het tegenwoordig overal”, stelde Patty Zuidhoek, Directeur Zakelijke relaties bij Triodos Bank, tijdens de opening van het event. “Het lijkt soms een hype, maar niets is minder waar. De circulaire economie bestaat al decennialang en het is hoog tijd om de transitie ernaartoe op grote schaal te maken.”

Circulaire economie is een fundamentele verandering, die om andere regels vraagt
Hans Stegeman

Ondernemers spelen een essentiële rol in die transitie. Drie sprekers lieten dan ook zien hoe het bedrijfsleven vandaag nog met de circulaire economie aan de slag kan gaan.

Timmo Terpstra, algemeen directeur Peeze

Peeze brengt circulair ondernemen nu al in de praktijk. Het koffiemerk introduceerde al een volledig composteerbare koffieverpakking en werkt er hard aan om hetzelfde te doen voor koffiebekers. Maar volledig circulair is het bedrijf zeker niet, benadrukt Terpstra: “Niemand is dat. We zijn op weg naar een circulaire economie en dat kost nu eenmaal tijd."

Timmo Terpstra van koffiebrander Peeze over circulaire economie Tridos Bank
Timmo Terpstra, Peeze

Dat is helemaal niet erg, stelt hij, zolang je er maar mee aan de gang gaat. De transitie naar een circulair businessmodel kan namelijk behoorlijk complex zijn. “Het vraagt om een andere mindset, andere vaardigheden en andere businessmodellen”, aldus Terpstra.

“Dat is een uitdaging, maar het biedt ook kansen. En met de juiste mindset ben je als ondernemer ook in staat om die kansen te grijpen.” Hoe? Terpstra geeft vier tips:

 • Begrijp waar het écht om draait: “Eén keer recyclen is een goede stap, maar nog niet circulair. Als je de circulaire economie écht snapt, is het supersimpel. Begin daar, dan kan je echt impact maken.”
 • Neem je tijd: “Het is simpelweg niet mogelijk om binnen 3 jaar volledig circulair te zijn. Als je het doet, doe het dan goed; blijf weg van halve maatregelen.”
 • Ga op zoek naar circulaire verdienmodellen in jouw sector: “Je blijft immers ondernemer. En geloof me, die verdienmodellen zijn er.”
 • Zoek de samenwerking op: “Circulaire economie vraagt om een ketenaanpak, dus je bent per definitie afhankelijk van je partners. Daarnaast gaat het om innovatie en daar heb je ook partners voor nodig, om vernieuwing te vinden en in de praktijk te brengen.

Pieter van den Herik, operationeel directeur MVO Nederland

De circulaire economie begint tractie te krijgen in Nederland, merkt Van den Herik. Met het Nationaal Grondstoffenakkoord werden bijvoorbeeld belangrijke ambities gesteld. Een goede ontwikkeling, maar nu moeten die ambities ook in de praktijk gebracht worden. En daar is nog een wereld te winnen: “De kloof tussen willen en doen is nog erg groot.”

Pieter van den Herik mvo nederland circulair ondernemen Triodos Bank
Pieter van den Herik

Kansen zijn er gelukkig genoeg, in de productie-, gebruiks- en eindfase van producten. Van deelsystemen tot een modulair design: het is aan ondernemers om die nieuwe business te vinden. Van den Herik geeft drie tips om daarmee van start te gaan:

 • Onderzoek welke circulaire businessmodellen relevant voor jou kunnen zijn: “Ondernemers komen via verschillende deuren binnen.”
 • Maak gebruik van de kennis die al beschikbaar is: “Op Circulairondernemen.nl kunnen ondernemers terecht voor kennis, inspiratie en succescases op het gebied van circulair ondernemen.”
 • Ga de dialoog aan met andere spelers in je keten: “Ondernemers kennen vaak de andere bedrijven in hun keten niet eens. Dat is doodzonde. Juist door elkaar op te zoeken, kan je versnelling creëren.”

Hans Stegeman, Head of Research and Investment Strategy bij Triodos Investment Management

Hans Stegeman is econoom en benadert de circulaire economie vanuit een macro-economisch perspectief. Zijn boodschap? Een echte circulaire economie vraagt om andere regels en die zijn er nog niet. “We benaderen dit vraagstuk nog steeds vanuit ons oude, lineaire systeem en dat werkt niet”, zegt hij. “Economie is geen honkbal, waarbij de regels altijd hetzelfde zijn.”

Hans Stegeman van Triodos Investment management vertelt over circulaire economie Triodos Bank
Hans Stegeman

“We hebben dus de taak om, met z’n allen, na te denken over regels die de circulaire economie wél mogelijk maken”, vervolgt hij. “Zolang we dat niet doen, blijft het bij circulair ondernemen in een lineair systeem.

En dat is niet genoeg.” Moeten ondernemers dan maar achterover leunen wachten tot die regels er wel zijn? Zeker niet. Stegeman geeft vier simpele tips om vandaag nog het verschil te maken:

 • Gebruik minder grondstoffen: “Dit is het simpelste wat je kan doen en is gek genoeg volledig in lijn met een lineaire economie. Maar het grappige is: het helpt ook in de transitie naar een circulaire economie.”
 • Kijk kritisch naar je huidige businessmodel: “Welke stappen kan je zetten om het meer circulair te maken?”
 • Neem verantwoordelijkheid voor je producten na de verkoop: “En wees daar vervolgens transparant over.”
 • Doe bepaalde dingen (waar je nu nog geld aan verdient) simpelweg niet meer: “Dat is natuurlijk enorm radicaal en lastig, maar het is wel waar een echte circulaire economie om vraagt.”

> Lees ook de column van Hans Stegeman: ‘De circulaire economie: wel hot, niet happening’

Fotografie: Pieter van den Boogert