Eerst even opfrissen. Eind juli 2018 lieten we weten dat onze bankpassen voortaan uit plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel en suikerriet bestaan. Anders gezegd: als de pas in een composterende omgeving terechtkomt, wordt deze biologisch afgebroken (behalve de chip dan, daarover later meer).

De pas is net zo stevig als andere bankpassen en voldoet aan alle eisen

Veel media pikten het nieuws op en wij deelden het nieuws natuurlijk via onze kanalen. Dat leverde een hoop leuke reacties op.

Marije Anten - productmanager Triodos Bank
Marije Anten, productmanager Triodos Bank en verantwoordelijk voor de introductie.

Tegelijkertijd waren er genoeg vragen waar wij antwoord op moesten geven. We besloten de meest gestelde en leuke vragen te bundelen en voor je op een rij te zetten. Marije Anten, beantwoordt ze.

1. Valt zo’n pas niet heel snel uit elkaar? Bijvoorbeeld als die natregent?

“De pas is net zo stevig als andere bankpassen en voldoet aan alle geldende eisen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Zo kan die tegen regen en allerlei andere weersomstandigheden. Van tevoren zijn er uitvoerige tests gedaan, zoals een wrijvingstest en een hittetest.”

2. Bankpas? Die hebben we over een tijdje toch niet meer nodig? Dan betalen we contactloos met de telefoon?

“De bankpas gaat echt nog wel een tijdje mee. Mensen betalen steeds vaker contactloos, maar vooralsnog heeft vrijwel iedereen nog een bankpas op zak. Als je er willekeurig tien mensen naar vraagt op straat, dan verwacht ik dat ze er alle tien een op zak hebben. Maar uiteraard gaan wij ook mee in de tijd en bekijken we de mogelijkheden om contactloos met de mobiele telefoon te betalen.”

3. Is de chip biologisch afbreekbaar?

“Nee, de chip is niet biologisch afbreekbaar. Dat is helaas niet mogelijk. De rest van de pas wel volledig. De pas moet wel worden weggegooid bij het restafval.”

De biologisch afbreekbare bankpas Triodos Bank
De wereldpas van Triodos Bank

4. Wat gebeurt er met de oude plastic passen?

“Die kunnen de mensen doorknippen en weggooien bij het plastic. Dan kan die gewoon mee in het recycleproces van jouw gemeente. Je kunt de pas ook naar ons toesturen, en dan recyclen wij hem.”

5. Wanneer is de pas beschikbaar?

“Per oktober 2018. Nieuwe klanten krijgen ‘m en natuurlijk de mensen die een nieuwe pas nodig hebben omdat hun pas is verloren, gestolen of beschadigd.

De huidige bankpassen zijn gewoon te gebruiken tot de einddatum die op de pas staat. Uiteindelijk is het natuurlijk het meest duurzaam om je pas tot die tijd intact te houden.”

6. Zo’n nieuwe pas is leuk. Maar wanneer doen jullie iets aan de Identifier?

“Ik ben me ervan bewust dat onze Identifier soms als omslachtig en onhandig wordt ervaren. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat je het gebruik van de Identifier flink kan terugdringen door gebruik te maken van onze app.

Met een zelfgekozen code kun je daarin alle betalingen doen tot 1000 euro. Ook is het mogelijk om met een QR-code met iDeal of zelfs in een winkel te betalen. We zetten er op in om deze app de komende tijd flink door te ontwikkelen.

De Identifier is voorlopig nog wel nodig voor een aantal handelingen en is daarnaast onmisbaar vanwege om jou als klant te beveiligen tegen fraude of phishing. Ondertussen onderzoeken we of we een makkelijker alternatief kunnen bieden in de toekomst.”

7. Is de pas eetbaar?

“Haha, ik zou zeggen probeer het en laat ons even weten hoe het smaakt. Dan kijken we of we de smaak kunnen verbeteren.”

Verbonden met de bank

Van wie is Triodos Bank eigenlijk?

Triodos Bank werd op 30 juni 1980 opgericht. Een belangrijke vraag voor de oprichters was: van wie is de bank eigenlijk? Is ze van spaarders, van aandeelhouders, van de samenleving?

Lees in dit artikel hoe het zit