Van plantaardig voedsel de nieuwe norm maken. Dat is wat Mark Kulsdom met zijn onderneming, The Dutch Weed Burger, wil. Dat begon met de verkoop van zijn Dutch Weed Burger op festivals, in restaurants en in de Bagels & Beans, maar nu dus ook met een eigen winkel waar hij veganistische hapjes en drankjes verkoopt.

Net zoals de meeste vleesvervangers bestaan zijn snacks grotendeels uit soja, maar Kulsdom heeft er een bijzonder ingrediënt aan toegevoegd: zeewier. Want juist deze ‘plant’ is een belangrijke en onmisbare toevoeging aan de (toekomstige) plantaardige keuken. En dat biedt goede redenen om je tanden ook eens in een zeewiersnack te zetten en daarmee bij te dragen aan een duurzame voedselketen.

> Lees meer over het duurzaamheidsgehalte van soja als vleesvervanger

1. Voor zeewier is relatief weinig kostbare landbouwgrond nodig
Voor de teelt van zeewier is nauwelijks kostbare landbouwgrond nodig. Volgens de Universiteit van Wageningen kan zeewier zelfs de groeiende wereldbevolking (in 2050 ongeveer 9 miljard mensen) van voldoende voedsel voorzien. Hiervoor is maar twee procent van het totale zeeoppervlak nodig.

Dutch-Weed-Burger-375x249

2. En ook nog eens weinig water (al helemaal vergeleken met rundvlees)
Voor de productie van een plantaardige hamburger is relatief weinig zoet water nodig. Vooral in tegenstelling tot het rundvlees dat in een reguliere hamburger gaat. En hoewel daarbij minder water nodig is dan voor een biefstuk, blijft het nog steeds een stuk meer in vergelijking met plantaardig ingrediënten als soja en zeewier.

> Bekijk het waterverbruik per product op Voedingscentrum

> of bekijk deze visuele weergave van waterverbruik (Engels)

3. Zeewier is rijk aan voedingsstoffen
Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen geloven dat zeewier alles in zich heeft om uit te groeien tot een teelt die groter is dan de huidige top-3 gewassen (rijst, mais en tarwe). Dit komt door de hierboven genoemde lage milieu-impact, maar vooral ook omdat het rijk is aan belangrijke voedingsstoffen. Zeewier is een uitstekende aanvulling op de plantaardige keuken, door de eiwitten, omega-vetzuren en mineralen die het bevat.

4. The Dutch Weed Burger valt goed in de smaak
Over smaak valt niet te twisten, maar met 100.000 verkochte zeewierburgers in 2016 kun je wel stellen dat de weedburger in de smaak valt. En dat zijn zeker niet alleen vegetariërs of veganisten. Kulsdom: “We staan op festivals waar genoeg gasten komen die min of meer allergisch zijn voor alles waar het woordje ‘vega’ voor staat. Ik zeg dan altijd dat onze burgers voor vleeseters zijn maar dat vegetariërs ze toevallig ook kunnen eten. Als ze eenmaal een hap genomen hebben zijn ze om.”

> Lees meer over The Dutch Weed Burger op het blog van Triodos Bank: De Kleur van Geld

> Ontdek waar je The Dutch Weed Burger Joint kunt vinden

Mark Kulsdom