Column Axel Hendriks - relatiemanager Triodos Bank

Alleen écht duurzame panden hebben toekomst

Column

Energielabel C. Dat moeten alle kantoorpanden in Nederland in 2023 hebben, heeft de overheid besloten. Een veel te bescheiden streven als je het mij vraagt: gebouwen zijn grote vervuilers, ze zijn verantwoordelijk voor zo’n 40% van de totale CO2-uitstoot. We liepen in Nederland al bepaald niet voorop in het terugdringen hiervan, dus zonder ambitieuzere doelstellingen zullen we achter de feiten aan blijven lopen.

Energieslurpende kantoorpanden zullen snel hun bestaansrecht verliezen en ook niet meer financierbaar zijn. Hun financiële waarde vermindert omdat op den duur niemand ze nog zal willen huren. Deze kantoren moeten dus worden gesloopt óf worden getransformeerd.

CV

AXEL HENDRIKS

Axel Hendriks is relatiemanager zakelijke kredietverlening bij Triodos Bank. Hij is verantwoordelijk voor de financiering van duurzaam vastgoed voor professionele vastgoedbeleggers, variërend van herbestemmingstrajecten tot koplopers op het gebied van duurzame nieuwbouw.

> Duurzaam vastgoed

Axel Hendriks
Axel Hendriks

En wel naar toekomstbestendig vastgoed, waarbij energiezuinigheid wordt gecombineerd met andere belangrijke thema’s; een gezond binnenklimaat, het gebruik van toekomstbestendige materialen, de algehele uitstraling van een pand en de wensen van de huurders. Duurzaamheid is veel meer is dan een energielabel.

Hip én doorsnee

Een mooi voorbeeld is De Smederij op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Een monumentale loods die is getransformeerd tot kantoor/bedrijfsruimte. De ontwikkelaar heeft voorafgaand aan de renovatie goed overlegd met de huurders: wat voor werkplek willen zij graag? Het resultaat is een onderscheidend pand waarbij het industriële karakter behouden is gebleven – de oude kraanbaan hangt er bijvoorbeeld nog: het is er licht en ruim. Oh, en uiteraard is het energiezuinig.

Energieslurpende kantoorpanden zullen snel hun bestaansrecht verliezen en niet meer financierbaar zijn

Niet iedereen heeft een monumentale loods in het hippe Amsterdam Noord tot zijn beschikking, dat begrijp ik ook wel. Maar juist voor panden die van zichzelf minder uitstraling en karakter hebben, is duurzaamheid de enige manier om ze relevant te houden. Echte vooruitgang zit in het creëren van een plek met een minimale ecologische footprint, en een maximale aantrekking op mens en omgeving. Als de overheid dát nou eens als doel stelde!

> Wilt u weten welke organisaties Triodos Bank financiert op het gebied van Duurzaam Vastgoed? Kijk dan op www.triodos.nl/mijngeldgaatgoed

Blijf op de hoogte van al het nieuws over Triodos Bank

Ontvang onze nieuwsbrief in uw inbox

Schrijf u in

Gerelateerde artikelen