“Economie en ecologie gaan niet samen. Op de één of andere manier is dat wat veel ondernemers lijken te denken. Wie geld wil verdienen moet zich niet druk maken om zijn ecologische footprint, en wie zich juist wel om het milieu bekommert mag niet bezig zijn met winst maken. Wat een onzin. Ik zie tijdens mijn werk als investeerder in duurzame bedrijven, dagelijks talloze voorbeelden van een geslaagd huwelijk tussen groen en geld. Je hoeft niet te kiezen, het kan allebei.”

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring


“De liefde voor duurzaam ondernemen heeft er bij mij altijd al ingezeten. Mijn ouders waren ondernemers maar hadden ook oog voor de natuur. Toen ik in mijn studententijd een rapport las waarin stond dat economie nauwelijks samenging met ecologie stond ik perplex. Ik begreep niet waarom dat niet zou kunnen en besloot een milieuadviesbureau op te richten. Dat heb ik twintig jaar gerund; anderhalf jaar geleden heb ik het verkocht. Mét winst.”

Positieve impact

“Ik wilde mezelf toen graag op iets moois trakteren, maar niet zoiets als een luxe vakantie. Met dat soort dingen heb ik eigenlijk niet zoveel. Nee, waar ik echt blij van word is ondernemen, en wel zo dat ik een positieve impact kan hebben op de wereld. Dat was het grootste cadeau dat ik mezelf heb gegeven.

Ik besloot te gaan investeren in verschillende duurzame bedrijven. Op die manier kan ik met mijn geld de wereld een bepaalde richting opsturen. Niet de kant op van de oude, lineaire economie waarin spullen worden geproduceerd, één keer worden gebruikt en uiteindelijk worden weggegooid.”

Goede, eerlijke producten

“En ik beleg ook niet in bedrijven die winst maken met schimmige financiële speculatie en niks máken. Nee, ik kies voor de richting waarvan ik denk dat die bijdraagt aan een betere toekomst.

We hebben ondernemers nodig die goede, eerlijke producten maken. Daarbij past een nieuwe, circulaire economie, waarin alles kan worden hergebruikt. Door mijn geld in bedrijven te steken die zich daarmee bezighouden maak ik de weg naar die toekomst een beetje beter begaanbaar.”

Bijt je niet vast in onrealistische idealen. Bekijk liever wat je wél kunt doen
Anne-Marie Rakhorst

Geld is niet vies

“En dat is nou precies waarom ik van geld houd. En waarom iederéén gewoon van geld zou mogen houden. Het wordt hoog tijd dat we ophouden met te doen alsof geld vies is. Zeker in de duurzame sector heerst dat gevoel nog te vaak. Maar wat is er nou erg aan winst maken met je duurzame onderneming?

Er is niets duurzaams aan failliet zijn, zoveel kan ik je wel vertellen. Je moet je er alleen bij neerleggen dat je het nooit helemaal goed kunt doen. Compleet van de wereld verdwijnen is de enige optie als je geen ecologische footprint wilt achterlaten. Bijt je als ondernemer dus niet vast in dat soort onrealistische idealen. Bekijk liever wat je wél kunt doen.

Iets van waarde creëren bijvoorbeeld. En daar, net als elke andere succesvolle onderneming, geld mee verdienen. Want dat heb je nodig. Voor innovatie, voor de ontwikkeling van nieuwe producten, voor het starten van nieuwe initiatieven. Het is een kans. Die moet je niet laten liggen. Geld stuurt de wereld en jij bepaalt de koers.”

Angaangaq

SCHATHEMELTJERIJK?
WE VROEGEN HET DE MENSEN DIE HET ZIJN.
Zoals Anne-Marie Rakhorst. Maar we vroegen het ook een stamoudste, een boer en iemand die leefde zonder geld. Bekijk hun persoonlijke inzichten, en zie dat rijkdom gaat over meer dan geld alleen.